Prevádzka klimatizácie nemusí byť drahá

O klimatizácii sa všeobecne hovorí, že je energeticky náročná. Je síce pravda, že klimatizačné zariadenie na svoju prevádzku potrebuje elektrickú energiu, ale neznamená to, že musí svojho majiteľa finančne zruinovať.

26.07.2012 13:05
slnko - západ slnka
Ilustračné foto
debata

Aby ste za ochladzovanie miestnosti nezaplatili viac, ako treba, dajte si pri výbere pozor na energetickú účinnosť klimatizácie. Možno ju jednoducho zistiť z takzvaného energetického štítku. Aj pre klimatizácie platí farebná škála energetických tried v abecednom označení od A do G.

Čo vlastne energetická účinnosť v prípade klimatizácií znamená? Zjednodušene vyjadruje pomer vstupného a výstupného výkonu. Udáva, aké množstvo elektrickej energie je potrebné na ochladenie miestnosti na zvolenú teplotu. Účinnosť jednotlivých typov sa líši najmä v závislosti od typu kompresora.

Najúčinnejšie klimatizácie sú finančne náročnejšie, ale ich schopnosť šetriť energiou približne do troch rokov dorovná vyššie obstarávacie náklady. Bežná miestnosť s výmerou 20 štvorcových metrov potrebuje chladiaci výkon približne 2,5 až 3 kW. Na jeho dosiahnutie sa hodnota elektrického príkonu môže podľa typu kompresora pohybovať v intervale zhruba 700 W až 1 500 W, čo predstavuje rozdiel niekoľkých desiatok eur ročne na jedinej miestnosti.

Účinnosť chladenia udáva EER faktor a pre vykurovanie je to zase COP faktor. Pri kúpe sa treba samozrejme namieste poradiť s predajcom.

ZDROJ: MESEC. CZ

© Autorské práva vyhradené

debata chyba