Výroba klasických žiaroviek sa končí, ľudia ich kupujú do zásoby

Obchodníci v poslednom období zaznamenali vyšší predaja klasických žiaroviek, ktorých éra sa od soboty končí.

31.08.2012 10:51
svetlo, osvetlenie, lampa, žiarovka, žiarivka,... Foto:
Ilustračné foto
debata (58)

Ukončenie ich výroby a distribúcie v členských krajinách EÚ ukladá nariadenie Európskej komisie. Za štyri roky sa skončí aj predaj halogénových žiaroviek. Nahradené budú úspornejšími zdrojmi.

V posledných troch rokoch boli stiahnuté z trhu klasické volfrámové žiarovky s výkonom 60, 75 a 100 Wattov, ako náhrada sú najčastejšie ponúkané kompaktné a lineárne žiarivky, halogénové žiarovky a svetelné zdroje na báze LED.

Regulácia sa nevzťahuje na žiarovky, ktoré sú už v skladoch alebo v obchodoch, maloobchodníci ich budú môcť ešte dopredať. Robiť si zásoby je podľa odborníkov zbytočné. V súčasnej dobe totiž existujú kvalitné a oveľa efektívnejšie náhrady.

Éra klasických žiaroviek sa začala 21. októbra 1879 a vďaka nariadeniu Európskej komisie o regulácii svetelných zdrojov sa v septembri končí. Celých 133 rokov boli ľudia zvyknutí kupovať si klasické svetelné zdroje, teraz sa však musí naučiť orientovať v LED a úsporných žiarovkách.

Nedávny prieskum portálu esvetlo.cz pritom ukázal na nízku informovanosť spotrebiteľov o úsporných žiarovkách. Z obalu zdroja drvivá väčšina ľudí nespozná, čo určuje intenzitu a farbu svetla, čo sú základné veličiny pre výber vhodného osvetlenia.

Z prieskumu napríklad vyplýva, že 74 percent respondentov nevie, aký údaj je u žiaroviek označovaný v lúmenoch (intenzita svetelného toku), 80 percent nevie, čo sú kelviny (farba svetla) a iba 15 percent vie, aký majú doma na žiarovkách závit. Tri štvrtiny ľudí nepoznajú priemernú životnosť úspornej žiarovky alebo LED-ky a 13 percent si myslí, že k inštalácii LED zdroja je nutné vymeniť aj celú objímku.

Priemerná životnosť LED a úsporných žiaroviek sa výrazne líši od žiaroviek klasických. Úsporná žiarovka má životnosť približne 8 až 10 tisíc hodín, LED žiarovka 25 až 30 tisíc hodín, klasická žiarovka len 1000 hodín. Podľa výpočtov servera ekolamp.cz môže domácnosť v prípade kompletnej výmeny klasických zdrojov svetla za kompaktné úsporné alebo LED žiarovky ušetriť až 160 eur za rok.

Nahrádzanie klasických starých žiaroviek na trhu ich novými, ekologickejšími alternatívami by malo ročne v celej EÚ ušetriť niekoľko miliárd eur. Kritici zavádzania úsporných žiariviek ale upozorňujú, že kvôli svojej konštrukcii časom strácajú svetelný výkon a obsahujú prudko jedovatú ortuť.

58 debata chyba