Je najvyšší čas vyhodiť staré žiarovky, ak nimi ešte doma svietite

Jedným z rýchlych a jednoduchých spôsobov, ako sa správať ekologicky, je používanie ekologických svetelných zdrojov: kompaktných žiariviek, halogénových a LED žiaroviek.

20.10.2012 17:36
Elektrina, žiarovka, bývanie Foto:
Ilustračné foto
debata (42)

Ekologický úsporný zdroj spotrebúva od prvej sekundy menej energie, a to sa nemení počas celej jeho životnosti. Od septembra tohto roku sa prestali predávať obyčajné žiarovky s príkonom nad 100 wattov vrátane, od budúceho roka sa hranica posunie na 75 wattov. Od roku 2012 sa zákaz predaja týka všetkých žiaroviek. Nahradia ich halogénové žiarovky spadajúce do triedy C a kompaktné žiarivky triedy A. Preto je treba porozmýšľať nad novými druhmi osvetlenia.

Čo je dôležité, klasickú žiarovku dokážu nahradiť úplne plnohodnotne, zdôrazňuje Matej Mutiš z Philips Slovensko, odborník na osvetlenie. „Tým, že osvetlenie využívame niekoľko hodín denne (v zimných mesiacoch dlhšie), je úspora so žiarivkou alebo LED žiarovkou oproti klasickým zdrojom nezanedbateľná a môže sa vyšplhať až na 80 percent. Investícia do úsporného svetelného zdroja sa teda vráti v priebehu niekoľkých mesiacov.“

LED žiarovka predstavuje v súčasnosti najdokonalejšiu technológiu osvetlenia. Funguje na princípe niekoľkých polovodičových elektronických diód, ktoré vyžarujú svetlo pri prechode elektrického prúdu.

LED žiarovky ponúkajú až dvadsaťročnú životnosť, 80– až 90–percentné úspory energie, okamžitý nábeh svetla a niektoré z nich aj stmievateľnosť na dotvorenie atmosféry. Farba vyžarovaného svetla závisí od zloženia použitého polovodičového materiálu, LED žiarovky teda dokážu svietiť v rozličných odtieňoch bielej. Philips ako jeden z mála výrobcov vyrába LED žiarovky s rovnakým farebným odtieňom ako klasická žiarovka.

Tajomstvo kompaktných žiariviek (ľudovo „úsporka“ alebo CFL – Compact Fluorescent Lamp) spočíva vo využívaní fluorescencie. Svietia rovnako intenzívne ako klasická žiarovka, ale vďaka inovatívnemu procesu generujú minimum tepla. Pri životnosti 6 až 15 rokov tak dokážu ušetriť 80 % nákladov na elektrickú energiu.

Nevýhodou žiariviek môže byť ich pomalší nábeh. Jeho dĺžka závisí od výrobcu, pohybuje sa v rozmedzí 0,5 až 10 minút. Halogénová žiarovka je v podstate žiarovka v žiarovke, kde vonkajšia sklená banka je z vnútornej strany potiahnutá odolnou kremičitou vrstvou. Tá zabezpečuje, aby sa čo najviac vyžiareného tepla odrazilo späť do vnútorného priestoru. Pokiaľ intenzita svetla klasickej žiarovky časom slabne, halogénová žiari stále rovnako pri dvojnásobnej životnosti a približne štvrtinovej úspore energie.

Halogénové žiarovky majú štandardný závit a tvar ako obyčajné žiarovky, sú stmievateľné a prirodzené svetlo vytvárajú žeravením vlákna. Spotrebujú však až o tretinu energie menej. Vydržia dva až tri roky a keď doslúžia, patria do komunálneho odpadu rovnako ako ich predchodcovia.

V klasickej sklenej banke je zapuzdrená halogénová kapsula, podobná tým z bodových svietidiel. Inertný plyn zabraňuje tmavnutiu kapsule počas celej životnosti a spomaľuje prestup tepla do okolia. Výsledkom je rovnaká intenzita svetla počas celej životnosti a vlastnosti porovnateľné s klasikou.

Halogénová žiarovka prestane fungovať vtedy, keď sa prepáli jej vlákno. Ak výrobcovia použijú nízkonapäťovú halogénovú kapsulu a do sklenej banky zabudujú elektronický predradník, žiarovky dokážu ušetriť až polovicu energie. Tieto modely spoznáte podľa vyššej ceny a elektroniky, ktorá sa skrýva pod lesklým krytom v spodnej časti banky.

„LED je svetelnou revolúciou. Jedna malá LED žiarovka dokáže významne ovplyvniť globálnu spotrebu energie i účty za elektrinu v domácnosti. V porovnaní s klasickou žiarovkou spotrebuje oveľa menej energie a navyše ponúka úplne nové možnosti v oblasti dizajnu a trvalej udržateľnosti. Keďže veríme, že každý by mal mať možnosť žiť udržateľný život v domácnosti, zabezpečíme, aby mali naše žiarovky LED najnižšiu cenu na trhu,“ hovorí Steve Howard, Chief Sustainability Officer, IKEA Group.

6–wattová LED žiarovka zastúpi 25–wattovú obyčajnú, 1,6–wattová približne 10–wattovú. Podľa našich skúseností LED žiarovky poslúžia najlepšie v doplnkovom osvetlení miestností, pri bodovom osvetlení alebo na chodbácha schodištiach s nepretržitým režimom svietenia.

IKEA už teraz ponúka vo svojich obchodných domoch široký sortiment LED žiaroviek a tak si zákazníci môžu vymeniť klasické žiarovky za LED žiarovky bez toho, aby museli vymeniť aj lampu. Osvetlenie LED je v súčasnosti najlepšie chráneným obchodným tajomstvom v oblasti trvalej udržateľnosti bytového zariadenia.

Prevodová tabuľka žiaroviek

Obyčajná žiarovka Halogénová žiarovka Kompaktná žiarivka LED žiarovka
15 W --- 3W (ekviv. 16W) 5W (ekviv. 25W)
40 W 28W (ekviv. 35W) 8W 9,5W (ekviv. 48W)
60 W 42W 14W (ekviv. 65W) 12W (ekviv. 60W)
75 W 53W (ekviv. 70W) 18W (ekviv. 85W) 17W
100 W 70W (ekviv. 92W) 20W (ekviv. 92W) Nevyrába sa (žiaden výrobca)
  • Ak by milión ľudí vymenil jednu klasickú žiarovku za LED žiarovku, z pohľadu emisií CO2 by sme to mohli prirovnať k stiahnutiu 6 700 áut z ciest na jeden rok alebo zasadeniu 17 miliónov stromov.
  • LED ponúka veľa nových možností v oblasti dizajnu, pretože malé diódy sa dajú zabudovať do čohokoľvek, rozsvecujú sa okamžite a poskytujú dobré, hrejivé osvetlenie.
  • LED žiarovka je bezpečná – nezahrieva sa a neobsahuje ortuť.

Porovnanie žiaroviek a žiariviek

  Klasická žiarovka Halogénová žiarovka Kompaktná žiarivka (ľudovo „úsporka“) LED žiarovka
Výkon 40 W 28W (ekviv. 35W) 8W (ekviv. 40W) 9,5W (ekviv. 48W)
Úspora energie (oproti klasickej žiarovke) 20 % 80 % 81 %
životnosť 1 rok 2 roky 10 rokov 20 rokov
Životnosť – v hodinách 1 000 2 000 10 000 20 000 hodín
Cena 0,58 eura 3,41 eura 7,00 eur 14,99 eura
Náklady počas roka (cena elektrickej energie cca 0,13 eura/kWh) 5,78 eura 7,05 eura 8,04 eura 16,24 eura
Náklady za 20 rokov (t. j. 20 000 hodín) spolu 115,60 eura 106,90 eura 34,80 eura 39,70 eura

Pre IKEA vykonala spoločnosť YouGov prieskum medzi 6 000 spotrebiteľmi v Číne, Rusku, Nemecku, Veľkej Británii, Spojených štátoch amerických a Švédsku. Prieskum preukázal, že i napriek skutočnosti, že len niekoľko z nich si uvedomuje výhody LED žiaroviek, až 60 % prejavilo o ne záujem v súvislosti so šetrením energie, a to predovšetkým v súčasnej dobe, keď účty za energie prudko stúpajú a 20 – 25 % nákladov na elektrinu v domácnosti pohltí práve osvetlenie.

LED žiarovky vydržia 20 rokov, čo je 20–krát dlhšie ako klasické žiarovky. Ak vezmeme do úvahy, že v priemernej domácnosti je 24 žiaroviek, a všetky vymeníme za LED, pri 20–ročnej životnosti LED žiaroviek môžete ušetriť približne 22 % celkovej spotreby energie v domácnosti.

Dlhšia životnosť LED žiaroviek pomôže spotrebiteľom nielen znížiť účty za energie, ale zníži sa aj množstvo vyhodených, nerecyklovateľných žiaroviek.

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba