Nevyhovujúce výťahy bude treba odstaviť

Každý správca sa má postarať o to, aby majitelia boli riadne a včas informovaní o povinných kontrolách a revíziách výťahov v dome.

09.11.2012 08:48
Výťah Foto:
Ilustračné foto
debata (15)

V Banskej Bystrici v bytovkách, ktoré spravuje tamojšie bytové družstvo, odborné prehliadky výťahov vykonáva servisná organizácia, ktorú si vlastníci vybrali.

„Vykonávajú sa raz za tri mesiace podľa zmluvy o dielo, ktorú sme s touto organizáciou uzavreli. Majitelia bytov ich hradia v mesačnom paušále,“ vraví predseda Stavebného bytového družstva Juraj Chmelík. Odborné skúšky sú povinné v trojročných intervaloch. „Za výťah s nosnosťou 250 kilogramov v dome s 24 bytmi sa cena pohybuje od 117 do 123 eur.“

Opakované úradné skúšky, ktoré sú povinné raz za šesť rokov, smie robiť len Technická inšpekcia alebo TÜV SÜD Slovakia. Cena za výťah s nosnosťou 250 kilogramov sa pohybuje od 276 do 286 eur.

„Vykonanie odbornej skúšky a opakovanej úradnej skúšky by malo byť zahrnuté do plánu opráv domu na nasledujúci kalendárny rok. Termín oznamujeme zástupcovi vlastníkov v dostatočnom predstihu. Na skúške sa môže zúčastniť on sám alebo ním poverená osoba,“ vraví Chmelík.

Všetky záznamy o vykonaných prehliadkach a skúškach sa zapisujú do revíznych kníh výťahov, ktoré sú uložené u prevádzkovateľa výťahov. „Zástupcov vlastníkov písomne informujeme o zistených chybách a dohodneme sa o spôsobe, rozsahu a termíne ich odstránenia, ktoré v prípade potreby schvália aj vlastníci bytov.“

Ak nie sú prehliadky a skúšky vykonávané v stanovených lehotách alebo ak zistené nedostatky nie sú v danom termíne odstránené, musí byť výťah odstavený. Týka sa to najmä výťahov v bytovkách zo 60. až 70. rokov minulého storočia. Majitelia bytov by si mali dať vyhotoviť tzv. ocenenie bezpečnostných rizík a potom postupne vymeniť tie ich súčasti, ktoré už nie sú bezpečné.

Orientačné ceny pre majiteľov bytov

.

Pri zabezpečení bytovým družstvom **

.

za kontrolu hydrantu 5,18 eura
za kontrolu hasiaceho prístroja 2,59 eura
za tlakovú skúšku požiarnej hadice 10,75 eura
za tlakovú skúšku hasiaceho prístroja 11,95 eura
odborné skúšky výťahu s nosnosťou 250 kilogramov v závislosti od počtu staníc od 117 do 123 eur
opakované úradné skúšky (raz za 6 rokov) výťahu s nosnosťou 250 kilogramov v závislosti od počtu staníc 276 až 286 eur
prehliadka a skúška jedného bleskozvodu 7,65 eura
prehliadka a skúška elektrického zariadenia v spoločných priestoroch a zariadeniach domu, okrem výťahu okolo 7 eur za byt

Cenníky revíznych technikov ***

revízia el. rozvodov bytu podľa počtu istiacich prvkov, počtu zásuviek, svietidiel, pevne inštalovaných el. zariadení a podobne 50 až 70 eur
revízia bleskozvodov za jeden zvod 40 eur montáž zásuvky 7 eur
montáž svietidla 7 eur
montáž vypínača 7 eur
kabeláž bez drážkovania do 4 mm2 0,50 eura/m
cestovné náklady – výjazd v rámci Košíc 10 eur, mimo Košíc 10 eur + za každý kilometer 0,50 eura
montáž senzorového osvetlenia pri ponechaní pôvodných svietidiel 30 eur za kus a pri výmene svietidiel za nové svietidlá so zabudovaným senzorom 40 eur za kus (v cene je zahrnutá práca a materiál)  

VŠETKY CENY SÚ S DPH

ZDROJ: ** STAVEBNÉ BYTOVÉHO DRUŽSTVO V BANSKEJ BYSTRICI *** MICHAL PECHA, KOŠICE

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba