Zatepľovať ešte v zime alebo radšej počkať na jarné mesiace?

Premýšľate o zateplení svojho bývania a chceli by ste začať čo najskôr? Poradíme vám, ktoré konštrukcie sa dajú zatepliť hneď, bez ohľadu na počasie, a pri ktorých je riziko, že nízka teplota alebo vysoká vlhkosť vzduchu môžu celé zateplenie znehodnotiť.

05.03.2024 06:00
zatepľovanie, strecha, robotník, oprava, prerábka Foto:
Ilustračné foto.
debata

Až 20-tisíc majiteľov rodinných domov, ktorí žiadali o dotáciu z programu Obnov dom, sa v tomto roku bude musieť pustiť do zateplenia a ďalších úsporných opatrení. Vyplatenie dotácie je totiž podmienené termínom skončenia realizácie, a to do 10 mesiacov od nadobudnutia účinnosti zmluvy o PPM (zmluva o poskytnutí prostriedkov mechanizmu). Zateplenie domu teda netreba dlho odkladať. S niektorými prácami sa dá začať ešte teraz v zime, niektoré však radšej nechajte až na jar.

Vo februári a v marci sú teploty často pod nulou, a to nielen v noci, ale aj cez deň. Niektoré konštrukcie sa dajú zatepliť bez ohľadu na počasie, niektoré sú však vyslovene závislé od teploty i vlhkosti vzduchu.

Šikmé strechy a podlahy podkrovia

Vhodnými konštrukciami na zateplenie ešte v tomto zimnom období sú jednoznačne šikmé strechy zvnútra (zateplenie medzi krokvy a pod krokvy) a podlahy podkrovia. Nezateplenou strechou uniká až 25 percent tepla, pritom ide o pomerne jednoduchý spôsob zateplenia. Pozor však na výber vhodného izolačného materiálu. Len s niektorými z nich sa dá pracovať aj v zime.

Pozor na výber materiálu

Bez obáv môžete použiť minerálnu vatu – sklenenú alebo kamennú, ktorú možno do strechy aplikovať bez ohľadu na teplotu a vlhkosť vzduchu. Naopak, nevhodné teraz môžu byť striekané PUR peny, ktorých výsledné vlastnosti ovplyvňuje vonkajšie prostredie. Teplota podkladu, na ktorý sa má pena použiť, musí byť podľa normy najmenej 5 stupňov. Porézne povrchy, ako je napríklad drevo, nesmú obsahovať vlhkosť väčšiu ako 20 percent, čo môže byť problematické predovšetkým pri novostavbách. Bežné stavebné rezivo, ako sú trámy, krokvy, dosky, sa zvyčajne dodáva tzv. čerstvo narezané, teda s vlhkosťou medzi 40 a 50 percentami a trvá niekoľko mesiacov, než sa prirodzene vysuší na 20 percent.

UP Krby Čítajte viac Dopyt po kozuboch a kachľových peciach neustále rastie, je za tým vojna aj výpadky elektriny

Zateplenie stropov suterénu, garáže a pivníc

Aj toto sú vhodné konštrukcie na zateplenie v zime. Teploty v týchto priestoroch zvyčajne neklesajú pod 5 stupňov, a tak lepidlá, ktoré sa používajú na izoláciu, sa môžu bez problémov spracovať a použiť. Ale aj v prípade stropov suterénov, garáží a pivníc platí, že treba dať pozor na výber vhodného izolantu. Najmä pri stropných konštrukciách je dôležité používať nehorľavé materiály, ako sú napríklad dosky alebo špeciálne lamely z minerálnej izolácie. Tie v prípade požiaru netvoria dym ani toxické spaliny a bránia šíreniu požiaru. Minerálna izolácia odoláva teplotám až do tisíc stupňov, takže sa pri požiari netaví a nesteká, čo je zásadné pre bezpečnú evakuáciu a zamedzenie rozšírenia požiaru.

Zateplenie vonkajšej steny kontaktným spôsobom

Tento spôsob, skrátene ETICS, radšej odložte na teplejšie jarné počasie, keď teploty vzduchu cez deň i v noci vystúpia nad päť stupňov. Túto teploty by mal mať aj povrch steny, na ktorú sa izolácia lepí. V prípade podcenenia tejto požiadavky hrozí, že fasáda nielenže nebude pekná a objavia sa fľaky, praskliny, vydutiny a rôzne nerovnosti, ale čo je horšie, izolácia alebo omietka nebude držať a po čase odpadne.

Pokiaľ by ste potrebovali zateplenie vonkajších stien urýchliť, môžete použiť špeciálne produkty – predovšetkým lepidlá, s ktorými sa dá pracovať i pri nižších teplotách. Ďalšou možnosťou je steny zatepliť bez mokrých procesov pomocou tzv. prevetrávanej fasády, ktorú nelimitujú vonkajšie teploty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zateplenie #zatepľovanie #rekonštrukcia bývania