Ministerstvo schválilo prvé dotácie na kotly a kolektory

Ľudia žiadajú hlavne o dotáciu na slnečné kolektory na rodinné domy. Dostať môžu 200 eur za meter štvorcový inštalovanej plochy.

08.10.2009 22:21
kolektor, solárny, zatepľovanie, dotácie,... Foto:
O dotáciu žiadajú hlavne ľudia v rodinných domoch.
debata

Ministerstvo hospodárstva schválilo prvé dotácie na slnečné kolektory a kotly na biomasu. Ako informoval rezort hospodárstva, komisia zatiaľ súhlasila s poskytnutím dotácie pre 284 žiadateľov v celkovej výške 288,8 tis. eur. Ministerstvo hospodárstva pritom na dotácie vyčlenilo celkovo 8 mil. eur.

Žiadatelia mali záujem najmä o dotácie na slnečné kolektory. „Z celkového počtu schválených žiadostí 97 % tvorili žiadostí o dotáciu na slnečné kolektory na rodinné domy,“ uviedol rezort hospodárstva. Žiadatelia, ktorí uspeli, dostanú v najbližších dňoch vyrozumenie a návrh zmluvy na podpis. Ministerstvo hospodárstva prevedie dotáciu na účet žiadateľa po podpise zmluvy a jej spätnom zaslaní na určenú adresu. „Ministerstvo hospodárstva očakáva v nasledujúcich mesiacoch vyšší záujem o získanie dotácie,“ konštatoval rezort.

Výnos ministerstva na základe Programu vyššieho využitia biomasy a slnečnej energie v domácnostiach platí od 20. augusta tohto roka. Pri kúpe kotla na biomasu môže záujemca získať od štátu dotáciu vo výške 30 % z ceny kotla, maximálne však 1 000 eur. Dotácia na kúpu slnečných kolektorov predstavuje 200 eur za meter štvorcový inštalovanej plochy.

Domácnosti si môžu podať žiadosť o poskytnutie dotácie po ukončení inštalácie zariadenia prostredníctvom pracovísk administrátora programu Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry, ktoré sa nachádzajú v Bratislave, Trenčíne, Banskej Bystrici a v Košiciach.

V prípade rodinných domov si žiadosť môžu podať vlastníci nehnuteľnosti na oba typy zariadenia. V prípade bytových domov je možné žiadať len o podporu na slnečné kolektory a žiadateľom by mal byť správca alebo spoločenstvo vlastníkov bytov.

Podľa ministerstva hospodárstva vďaka poskytovaniu dotácií na slnečné kolektory a kotly na biomasu sa udrží, respektíve vytvorí na Slovensku zhruba tisíc pracovných miest zaoberajúcich sa montážnymi a servisnými činnosťami. Ministerstvo plánovalo zaviesť dotácie aj na kúpu tepelných čerpadiel.

debata chyba