Štát v panelákoch zníži pre rohové byty platby za teplo

Náreky krajných či rohových bytov v sídliskových bytových domoch na nespravodlivé rozúčtovanie tepla štátny regulačný úrad sčasti vypočul. Upravil totiž vyhlášku o rozpočítavaní tepla medzi krajnými bytmi a tými, ktoré sú v strede domu menej vystavované vonkajšiemu počasiu.

24.10.2009 08:00
Radiátor, teplo Foto:
Vyhláška o rozpočítavaní tepla v bytoch sa od januára mení.
debata

V účtoch za teplo sa od januára budú menej zohľadňovať údaje z domácich radiátorových meračov. Tie rohovým bytom nepriali. Teplo minuté v paneláku sa bude viac rozpočítavať podľa plochy bytov, ako to bolo v minulosti.

Pravidlá pri rozpočítavaní stanovil úrad v roku 2005. Vtedy určil, že spotrebované teplo v paneláku sa medzi byty rozpočíta zo štyridsiatich percent podľa rozlohy bytov a zo šesťdesiatich percent podľa spotreby, ktorú v bytoch namerajú radiátorové merače. Ako sa však ukázalo, najmä pri nezateplených domoch systém spôsobil obrovské rozdiely v platbách medzi rohovými a vnútornými bytmi.

Kým rohové byty mali často radiátory pustené naplno, niektoré vnútorné byty sa mohli nechať vyhrievať od susedov a radiátory nepúšťali vôbec. Úrad po sťažnostiach teraz pomer obrátil tak, že podľa plochy bytov sa bude rozpočítavať až šesťdesiat percent spotrebovaného tepla a radiátorové merače rozdelia zvyšných štyridsať percent. „Systém sa mení od januára budúceho roka,“ opisuje hovorca regulačného úradu Miroslav Lupták. Úrad dal zároveň bytovým domom voľnosť, že ak sa dohodnú, môžu si zvoliť iný pomer rozpočítavani­a tepla.

Úrad vo vyhláške zároveň zmenil zúčtovanie tepla v domoch, kde má časť bytov individuálne, nie centrálne kúrenie. Doteraz tieto byty prispievali ostatným na časť nákladov za teplo. Po novom nemusia platiť do spoločného nič.

Správcovia k vyhláške pripúšťajú, že pôvodný pomer plochy a meračov nebol správny. „Pri rozúčtovaní tepla vznikali veľké nespravodlivé rozdiely medzi platbami za teplo,“ opisuje konateľ spoločnosti Spokojné bývanie, ktorá spravuje byty v bratislavskej časti Vrakuňa, Marek Hargaš. „Počul som o prípade, že 3-izbový byt v strede domu platil za teplo 10-tisíc korún a rovnaký byt na kraji domu až 25-tisíc korún,“ dodáva Hargaš.

Podľa neho by pri zachovaní zákonitostí o prestupe tepla v bytoch s rovnakou vnútornou teplotou a rôznou polohou v dome nemali byť rozdiely v platbách väčšie ako päťdesiat percent. Ak teda jeden byt platí 333 eur (10-tisíc korún), druhý by nemal platiť viac ako 500 eur (15-tisíc korún).

Niektorí majitelia vnútorných bytov na druhej strane tvrdia, že zámerne investovali viac peňazí do vnútorného bytu, keďže počítali s tým, že budú platiť menej za teplo. „Trh by mal pri cenách bytov zohľadňovať ich polohu, ale len do určitej miery,“ dodáva k tomu Hargaš. Zmenou vyhlášky sa podľa prepočtov Pravdy môžu znížiť platby za teplo pre rohové byty o desiatky eur, o ktoré, naopak, prídu byty v strede domu.

Regulačný úrad vyhláškou akceptoval pripomienky sťažovateľov len sčasti. Bratislavský dôchodca Michal Šebeň, ktorý má byt na najvyššom podlaží pod plochou strechou, upozorňoval na to, že pri rozúčtovaní sa používajú zlé koeficienty. Tie úrad vo vyhláške nezmenil. Bytový správca posiela Šebeňovi účet len za 80 percent tepla, ktoré namerajú jeho radiátorové merače. Úradom odporučený koeficient 0,8 však podľa pána Šebeňa pre jeho byt nestačí.

Odborníci radia, aby si byty namontovali radiátorové merače až po iných opatreniach ako je výmena okien či zateplenie. V opačnom prípade po inštalovaní meračov spotreba v dome klesne len mierne, ale medzi bytmi vzniknú veľké rozdiely v účtoch.

debata chyba