Zdraženie plynu môže štát alebo SPP pripraviť o milióny eur

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví vo štvrtok potvrdil rozhodnutie bratislavského Krajského súdu, že ceny plynu pre slovenské domácnosti sa koncom roka 2005 zvyšovať nemali. Informoval o tom hovorca úradu Miroslav Lupták.

29.04.2010 16:27 , aktualizované: 17:31
Plyn Foto:
Ilustračné foto
debata

Úrad mal podľa neho pred takmer piatimi rokmi o pätinovom zvýšení cien rozhodnúť na základe nesprávnych informácií, ktoré mu poskytol Slovenský plynárenský priemysel (SPP).

Dnešné rozhodnutie úradu sa podľa Luptáka týka obdobia od októbra do konca decembra 2005. Plynárne vtedy tvrdili, že zdraženie plynu súvisí s rastom jeho nákupnej ceny, ktorá kopírovala ceny ropy na medzinárodných trhoch.

„SPP dostávalo viac peňazí ako malo. To sa bude musieť teraz uviesť na správnu mieru,“ povedal hovorca úradu Miroslav Lupták. Zatiaľ nie je jasné, aký vplyv bude mať rozhodnutie na plynárne, Lupták však pripustil, že SPP bude musieť neoprávnene vyberané peniaze vrátiť. Firma sa však môže proti rozhodnutiu odvolať na Radu pre reguláciu.

VYHLÁSENIE SPP
Slovenský plynárenský priemysel dostal rozhodnutie ÚRSO o zamietnutí cenového návrhu na zmenu cien pre domácnosti na obdobie od 1. októbra do 31. decembra 2005. Spoločnosť bude toto rozhodnutie dôkladne analyzovať. Cenový návrh SPP podaný na regulačný úrad v júli 2005 bol v súlade s platným zákonom a ďalšími predpismi. Zmena cien pre domácnosti v roku 2005 bola v danom čase nevyhnutná kvôli dramatickému nárastu trhových faktorov priamo ovplyvňujúcich oprávnené náklady na nákup zemného plynu. SPP uplatňoval ceny stanovené regulačným úradom, pretože cenové rozhodnutia sú pre spoločnosť záväzné. Vzhľadom na tieto skutočnosti spoločnosť po dôkladnej analýze rozhodne o ďalších krokoch a môže zvážiť využitie prostriedkov na ochranu svojich práv.

Náhradu škody za neopodstatnené zvyšovanie cien plynu sa snaží už dlhšie vysúdiť spoločnosť Slov-energia Consulting, ktorá ešte začiatkom minulého roka podala na Okresný súd Bratislava II dve žaloby. Od štátu alebo SPP chce späť takmer 65 miliónov eur pre zhruba 40 000 odberateľov. „Neexistuje zhoda, či by mal odškodniť odberateľov štát alebo firmy, preto sme z opatrnosti zažalovali obidvoch,“ povedal právny zástupca spoločnosti Slov-energia Marek Benedik.

ÚRSO mal podľa spoločnosti Slov-energia v roku 2004 až 2006 pochybiť, keďže nezverejnil oznámenia o cenových výmeroch v Zbierke zákonov. Kým regulátor argumentoval, že stačilo, aby informáciu o cenách zverejnil v úradnom vestníku, Slov-energia tvrdila, že regulácia nebola právne účinná. Zatiaľ je termín pojednávania v spore s SPP určený na 16. júna.

Odberatelia plynu môžu podľa Slov-energie získať naspäť možno až 100 percent sumy, ktorú údajne neoprávnene zaplatili v rokoch 2004 až 2006. Slov-energia si chce za zastupovanie dotknutých odberateľov ponechať 40 percent zo získaných peňazí.

debata chyba