Za vodu ľudia platia viac, nikto ich nevaroval

Mestské vodárenské spoločnosti rodinám v priebehu tohto roka nečakane zvyšujú ceny. Viaceré z nich zdražovali aj na jar či teraz v lete. Ľudia tak v porovnaní s minulým rokom momentálne platia za vodu viac aj o osem percent.

24.08.2010 06:01
Voda, umývanie rúk Foto:
Ilustračné foto
debata

Deje sa to potichu, bez väčšieho záujmu médií a ľudia to často ani nepostrehnú, keďže za vodu platia cez inkaso.

Naposledy pred dvoma týždňami ceny zdvihla Trnavská vodárenská spoločnosť. Ak štvorčlenná rodina v Trnave doteraz platila za vodné aj stočné spolu 1,82 eura za kubík, po novom to bude o sedem centov viac. Mesačný účet za vodu sa tak danej domácnosti zvýši o jedno euro. Namiesto 22 eur zaplatí 23 eur.

Regulačný úrad na čele s nominantom Smeru Jozefom Holjenčíkom tento rok vyhovie každý mesiac priemerne jednej žiadosti o mimoriadne zvýšenie cien vody. Kým na začiatku tohto roka bola priemerná cena vodného a stočného dve eurá, v súčasnosti je suma o dve percentá vyššia.

Ako vodárne v priebehu tohto rokazvyšujú ceny vody

(pitná a odpadová voda spolu) .[tal bc0 fs11 fc0]{valign:mid­dle} |||

  Cena €/1 000 l(s DPH) Celkový nárastoproti r. 2009 v %
Bratislavská v. s. 2,05 7,6
Západoslovenská v. s. 2,10 3,9
Oravská v. s. 2,06 4,6*
Považská v. s. 2,05 5,0
Severoslovenské v. a k. 2,03 8,4
V. s. Ružomberok 1,81 2,6**
Turčianska v. s. 1,86 2,7**
Vy?chodoslovenská v. s. 2,31 4,6
Podtatranská v. s. 2,22 4,0
Trenčianska v. s. 2,13 2,4**
Stredoslovenská v. s. 2,24 4,0
Trnavská v. s. 1,89 6,6
V. a k. mesta Komárno 1,80 2,4**
* Vodárne zvyšovali iba počas roka 2010    

** Vodárne zvyšovali ceny iba k 1. januáru 2010 .[bc4 tar fs10]{valign:top} |||

ZDROJ: PRAVDA, ÚRSO

Tohtoročné zdražovanie sa pritom ešte nekončí. Návrh vyšších cien čoskoro zašlú regulačnému úradu aj vodári z Ružomberka. „Budeme žiadať zvýšenie cien za odvod splaškov maximálne o päť percent,“ hovorí Ján Tatár z Ružomberskej vodárenskej spoločnosti. Zdražovanie zdôvodňuje tým, že ružomberské vodárne opravili čistiareň odpadových vôd a stúpli im aj ďalšie náklady.

Už v súčasnosti je na stole regulačného úradu druhý tohtoročný návrh od Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti. Tá pritom už od apríla zvyšovala cenu stočného, ktorá sa predtým upravovala od januára. Firma teraz tají, o koľko percent chce ľuďom platby zdvihnúť znova a hovoriť nechce ani o dôvodoch. Pritom už dnes platí každoročne priemerná štvorčlenná domácnosť z Košíc mesačne o 2,66 eura viac ako v minulom roku. Platí to pri bežnej spotrebe vody sto litrov na osobu a deň. Košičania vodu doteraz zdražovali nadpriemerne.

Úrad zdražovanie počas roka zdôvodňuje tým, že viaceré vodárne nemali vlani na jeseň pri návrhoch cien od januára 2010 kompletné podklady. Až na začiatku tohto roka vraj zistili, že ľudia vlani minuli podstatne menej vody, ako sa čakalo. Vodárne si tak prepočítali, že tržby za menšie množstvo dodanej vody by im nepokryli náklady, a tak požiadali o zdražovanie.

Ceny podľa Holjenčíka zaťažila aj skutočnosť, že vodárňam pribudli náklady na údržbu. „Treba si uvedomiť, že najviac porúch býva na jeseň alebo v zime,“ dodáva šéf úradu.

Regulačný úrad aktuálne iniciatívne informuje o každom zamietnutom návrhu SPP na zvýšenie cien. O odsúhlasení zdraženia vody však informuje iba na vyžiadanie médií. Podobne úrad postupoval aj vlani, keď v priebehu roka bez väčšieho záujmu médií zvýšil ceny vody v závislosti od regiónu až o jedenásť percent. Toto najvyššie vlaňajšie zdražovanie vody pocítili ľudia v Liptove.

Zvyšovanie na celom Slovensku bude pokračovať. Prakticky všetky vodárenské spoločnosti tvrdia, že už počas najbližších týždňov pošlú regulačnému úradu ďalšie žiadosti o zvýšenie cien, aby už od januára mohli vyberať viac peňazí.

debata chyba