Teplo v zime zdražie, možno až o sedem percent

Ľudia v panelákoch si v decembri, prípadne najneskôr v januári priplatia za teplo. Plynári totiž navrhli od novembra zdraženie regulovanej ceny plynu na výrobu tepla o desať percent. Ak by návrh prešiel na regulačnom úrade, teplo by zdraželo o sedem percent.

03.09.2010 19:15
Teplo, radiátor, regulátor Foto:
Ľudia v panelákoch si za teplo priplatia. Ak prejde návrh plynárov na regulačnom úrade, zdražieť by malo o sedem percent.
debata

Teplári pripúšťajú, že zdražovať zrejme bude treba, otázna je len výška nových cien, ktorú stanoví úrad. „Podiel zložky plynu na konečnej cene tepla je asi 70 percent,“ upozorňuje šéf Slovenského zväzu výrobcov tepla Miroslav Obšívaný.

V prípade, že by plyn na výrobu tepla zdražel v novembri, rast cien tepla by bol aktuálny najneskôr od decembra. Teplári by tento termín museli stihnúť, inak by sa mohlo stať, že im zdražie plyn, cenu tepla nezdvihnú a pôjdu do straty. „Nastal by časový problém. Regulačný úrad má totiž na posúdenie žiadostí 60 dní. Ak by sa to naťahovalo, vzniknú teplárom po zdražení plynu straty,“ upozorňuje Obšívaný.

Regulačný úrad zatiaľ nepovedal, či návrhu SPP na zdraženie plynu vyhovie. Žiadosť chce najprv posúdiť, čo môže trvať niekoľko týždňov. Okrem rastu cien na výrobu tepla o 10 percent požiadali plynári úrad od novembra aj o priame zdraženie plynu pre domácnosti priemerne o 7,5 percenta.

Alternatívne SPP žiadal od decembra aj výrazne vyššie zdraženie – pre rodiny o 27,6 percenta a pri plyne na výrobu tepla o 35,3 percenta, čo však ministerstvo hospodárstva ako väčšinový akcionár podniku na valnom zhromaždení podniku odmietlo.

Plynári pri zdražení plynu argumentujú, že pre slabé euro na nákupe plynu z Ruska a jeho predaji priamo aj nepriamo slovenským rodinám prichádzajú tento rok o desiatky miliónov eur. Obšívaný priznáva, že tento argument je opodstatnený. „Nedokážem však posúdiť do akej miery by z tohto dôvodu mal plyn zdražieť,“ dodáva. SPP sa snaží straty dohnať ešte tento rok, keďže podľa regulačného výnosu si straty v jednom roku nemôže kompenzovať v roku ďalšom. Prípadné zdražovanie by sa tak malo týkať len tohto roka a na budúci rok by ceny pri lepšom kurze eura či lacnejšej rope mal opäť klesnúť.

Podľa Obšívaného by však bolo lepšie, keď už plyn má zdražieť, aby sa tak stalo nie tento rok, ale až na budúci, aby bol dostatočný čas na posúdenie cenových návrhov na regulačnom úrade.

Ceny plynu sa v uplynulých mesiacoch zdvihli asi o desať percent aj v okolitých krajinách. Tie majú rovnako ako Slovensko zmluvy s ruským Gazpromom založené na tom, že plyn nakupujú podľa vývoja kurzu eura oproti doláru a cien ropy. V prípade zdraženia plynu pre domácnosti o 7,5 percenta by rodine v nezateplenom rodinnom dome s plochou okolo 150 m2 stúpli mesačné platby za plyn z doterajších zhruba 125 eur o deväť eur na 134 eur. V prípade zdraženia tepla o sedem percent by zase mesačné náklady v 3–izbovom byte stúpli asi o päť eur.

Zdražovanie bude mať v rukách regulačný úrad, ktorému teraz šéfuje Jozef Holjenčík (nominant Smeru). Minister hospodárstva Juraj Miškov (SaS) ho chce však vymeniť a ponuku na kreslo dal Ondrejovi Studencovi, ktorý teraz vedie útvar regulácie na SPP. Holjenčík namieta, že Studenec by možno nevedel ceny posúdiť objektívne, Studenec tvrdí opak.

Nadchádzajúca sezóna, v ktorej by malo prísť k zdražovaniu, sa pritom už začína. Napríklad v Martine podľa Obšívaného je predpoklad, že na budúci týždeň sa už začne s kúrením. Denné teploty pre severné časti Slovenska predpovedajú na 13 až 150 C. Kúriť sa podľa zákona má začať po 1. septembri, ak priemerná teplota vzduchu dva dni po sebe klesne pod 130 C a tretí deň nie je predpoklad, že vystúpi nad 130 C. Odberatelia sa však môžu s teplármi dohodnúť na individuálnych podmienkach.

debata chyba