Rozpočítavanie nákladov na teplo podľa priemeru v dome

Rozpočítavanie nákladov za teplo podľa priemeru na štvorcový meter s povolenou odchýlkou plus alebo mínus 40 percent uplatňuje v praxi spoločnosť Enetherm z Trnavy od roku 2005.

14.11.2010 08:36
Radiátor, teplo Foto:
Ilustračné foto
debata

Podľa ich skúseností sa platby podľa nej oveľa viac približujú skutočnej spotrebe v jednotlivých bytoch. Navyše je v súlade s platnou vyhláškou Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, aj keď vyhláška ju priamo neuvádza.

„Po analýzach sme zistili jej viaceré výhody. V prvom rade eliminuje rozdiely medzi jednotlivými platbami bytov na štvorcový meter, ktoré nie sú zdôvodniteľné z hľadiska stavebnej konštrukcie ani fyzikálnymi zákonmi,“ konštatuje Tibor Mičo, konateľ spoločnosti Enetherm. Nedochádza teda k takzvanému kradnutiu tepla medzi jednotlivými bytmi. Po namontovaní pomerových rozdeľovačov a po hydraulickom vyvážení v dome nikto neplatí za teplo viac ako predtým. Eliminuje sa vplyv prípadných nesprávne stanovených koeficientov zohľadnenia polohy miestností. Náklady sú tak oveľa bližšie skutočnej tepelnej pohode v bytoch, nedovoľuje niektorým „šetriť“ na úkor susedov.

Zmenu spôsobu rozpočítania však odmietali tí vlastníci, ktorí za teplo platili málo. V niekoľkých bytových domoch, kde bol podiel „nadmieru spokojných“ vlastníkov, sa im nepodarilo presadiť akúkoľvek zmenu.

„Schôdze, ktoré riešili vysoké platby za vykurovanie, sa niesli v ostrom tóne a diskusie trvali aj dve hodiny, ale napokon po vysvetlení väčšina vlastníkov odchádzala aspoň čiastočne spokojných,“ vraví Mičo.

Pre väčšinu „priemerne kúriacich bytov“ obklopených „priemerne kúriacimi bytmi“ zostanú rozpočítané náklady takmer rovnaké ako doteraz. Podstatný rozdiel je v prípade bytov s vypnutými radiátormi a v bytoch bezprostredne s nimi susediacimi. Nová metodika nedovoľuje šetriť na úkor susedov, uzatvára konateľ.

Výhody rozrátavania nákladov podľa priemeru v dome

  1. Nedochádza pri ňom k takzvanému kradnutiu tepla medzi bytmi. Metodika rozpočítania eliminuje vysoké rozdiely medzi platbami bytov na štvorcový meter.
  2. Po montáži hydraulického vyváženia nedochádza k neadekvátne vyšším platbám za teplo.
  3. Každý byt, ktorý umožní riadny odpočet, má nižšie náklady na vykurovanie, ako keby odpočet neumožnil a nechal si naúčtovať náhradnú „sankčnú“ spotrebu.
  4. Rieši problém s odpájaním bytov od spoločných vykurovacích sústav.
  5. Eliminuje vplyv prípadných nesprávne stanovených koeficientov zohľadnenia polohy miestností.
  6. Metodika je naďalej pre vlastníkov motivačná.
  7. Zvyšuje dôveryhodnosť systému rozpočítania nákladov, a tým znižuje počet sťažností a neoprávnených reklamácií rozpočítania.
  8. Pre väčšinu „priemerne kúriacich bytov“ obklopených „priemerne kúriacimi bytmi“ zostanú rozpočítané náklady takmer rovnaké ako doteraz. Podstatný rozdiel je v prípade bytov s vypnutými radiátormi a v bytoch bezprostredne s nimi susediacimi.
  9. Neumožňuje takmer žiadne ovplyvnenia zo strany vlastníkov tak, aby si ju prispôsobovali podľa vlastných záujmov, vypočítané platby sú teda oveľa bližšie k skutočným spotrebám.
debata chyba