Zmenou dodávateľa energií ušetríte

Napriek januárovému zdraženiu plynu a elektriny o päť až osem percent nemusíte platiť viac. Stačí, ak si vyberiete dodávateľa, ktorý konkuruje tradičným energetickým firmám, a na kúrení môžete ušetriť aj viac ako desatinu výdavkov.

13.02.2011 09:01
Elektrina, faktúry Foto:
Ilustračné foto
debata

Alternatívni dodávatelia totiž podliezli ceny tradičných predajcov elektriny pri väčšine taríf. Platí tak, že čím viac elektriny či plynu miniete, tým viac peňazí usporíte.

Vypočítajte si výhodnosť dodávateľa elektriny – tabuľky, ceny

Vypočítajte si výhodnosť dodávateľa plynu

Od začiatku januára môžu aj slovenské domácnosti odoberať od konkurenta tradičného dodávateľa aj plyn. Rozdiel v cenách medzi SPP a skupinou ČEZ sa pohybuje medzi štyrmi a ôsmimi percentami. Nový dodávateľ energií domácnostiam ponúka aj možnosť odberu elektriny. Ak sa však rozhodnete zmeniť dodávateľa, musíte počítať s dvojročnou viazanosťou i s možnou zmenou cenníka počas viazanosti.

Väčšie rozdiely sú medzi dodávateľmi elektriny. Jednu z najväčších úspor možno dosiahnuť na západnom Slovensku. Ak tradičného dodávateľa vymení domácnosť, ktorá elektrinu používa na varenie, ohrev úžitkovej vody i priamovýhrevné vykurovanie za Energetické centrum, ušetrí každý mesiac viac ako 18,50 eura. Znamená to úsporu viac ako 15 percent. V strednej časti Slovenska rodina s rovnakou spotrebou prechodom od tradičného SSE k skupine ČEZ ušetrí každý mesiac viac ako 9 eur. Na východe Slovenska ponúka najvýhodnejšie vykurovacie sadzby Energetické centrum.

Po prechode klesnú modelovej domácnosti v porovnaní s tradičným dodávateľom o takmer 12 eur. Výpočty platia pre rodinu, ktorá počas celého roka odoberie približne 10 700 kilowat­thodín vo vysokom pásme a asi 700 kilowatthodín v slabom pásme. Hlavný istič má kapacitu 25 ampérov.

Ak rodina na východe používa elektrinu na napájanie elektrického bojlera a využíva tarifu s dvoma pásmami, zmenou dodávateľa môže ušetriť každý mesiac okolo dvoch eur. Najvýhodnejšiu ponuku má v tomto prípade skupina ČEZ. Na západe krajiny má najvýhodnejšiu ponuku pre rovnakú domácnosť Magna EA. Zálohové mesačné platby v tomto prípade klesnú o viac ako 10 eur. V strede štátu je najvýhodnejší ČEZ, rozdiel medzi tradičným dodávateľom je o niečo vyšší ako 2 eurá za mesiac. Modelová domácnosť, pre ktorú platia tieto výpočty, odoberá vo vysokom pásme 1 800 kilowatthodín a v nízkom pásme asi 2 100 kilowat­thodín, pričom využíva 25–ampérový istič.

Úsporu vo výške približne štyroch percent, čiže takmer 1,50 eura mesačne, môže dosiahnuť bežná rodina v paneláku na strednom Slovensku, ak bude odoberať elektrinu od skupiny ČEZ. Asi päťpercentnú úsporu v porovnaní s tradičným dodávateľom ponúka na západe Slovenska spoločnosť Vaša energia. Zálohové platby by aj v tomto prípade mali klesnúť o takmer 1,50 eura. Domácnosť s podobnou spotrebou na východe Slovenska môže každý mesiac usporiť necelých 1,40 eura, čo je v porovnaní s tradičným dodávateľom o viac ako 4 percentá menej. Rodina v týchto výpočtoch minie počas celého roka asi 2 140 kilowat­thodín.

debata chyba