Cena vody nečakane stúpla

Januárové zdraženie vodného a stočného pre domácnosti v priemere o päť percent nebolo tento rok posledným.

14.05.2011 07:00 , aktualizované: 15.05.2011 15:00
Voda, umývanie rúk Foto:
Ilustračné foto
debata

Tri vodárenské spoločnosti v severných regiónoch Slovenska nedávno zvýšili ceny opäť. Vzhľadom na skúsenosti z minulých rokoch nie je vylúčené, že sa k ním pridajú aj ďalšie. Od apríla cenu za dodávku pitnej vody zdvihli o päť percent stredoslovenské vodárne.

Napríklad 4-členná rodina v Banskej Bystrici, ktorá mesačne minie 16 kubíkov vody, ešte na konci minulého roku platila za vodné a stočné 35,81 eura. Po dvoch vlnách zdražovania však aktuálne zaplatí 37,91 eura. K nárastu cien vody o päť percent pristúpili od marca aj severoslovenské vodárne. Považskí vodári zase ešte vo februári vodu zdražili o 3,5 percenta. Nárast cien schválil regulačný úrad na čele s Jozefom Holjenčíkom (nominant Smeru).

Stredoslovenské vodárne, ktoré prevádzkuje francúzska skupina Veolia, pritom už pred zdražením mali druhú najdrahšiu vodu spomedzi veľkých dodávateľov. Vyššiu cenu vody majú iba zákazníci na východe. Stredoslovenskí vodári zdražovanie odôvodňujú nárastom nákladov.

„Dôvodom na zmenu ceny za výrobu a dodávku pitnej vody je výrazná zmena ekonomických parametrov – nárast cien všetkých energií a nárast spotreby energií z dôvodu prevádzkovania nových technologických zariadení,“ podotýka hovorkyňa Stredoslovenskej vodárenskej prevádzkovej spoločnosti Slavomíra Vogelová.

Ceny vody sa na Slovensku za posledných desať rokov strojnásobili. Postupne pritom rástli počas všetkých posledných vlád. Šéf regulačného úradu Holjenčík tvrdí, že úrad plánuje prijať opatrenia, aby sa zdražovanie do budúcnosti zmiernilo.

Vodári však upozorňujú, že ceny musia zohľadňovať investície. K nedávnemu zvýšeniu ceny vody pre zákazníkov na severe Slovenska prispelo podľa firmy Severoslovenské vodárne a kanalizácie zavedenie vodovodov a kanalizačných potrubí na horných Kysuciach.

„Zaradením tejto stavby sa podstatne zvýšia oprávnené náklady na pitnú vodu, medzi ktoré patria napríklad náklady na materiál, energiu, opravy, služby, odpisy a osobné náklady na prevádzku,“ zdôvodňuje vedúci kancelárie predstavenstva spoločnosti Jozef Vrábel. Vodárne pritom už faktúry nedávno upravovali, keď od nového roku zvyšovali cenu stočného o takmer päť percent.

Zdražovanie by však načas mohlo ustať. Počas jesene sa má totiž do slovenských predpisov zaradiť takzvaný tretí liberalizačný balíček. Ten má zabezpečiť, aby regulačný úrad pri stanovovaní ceny vody mohol sledovať aj sumy, ktoré vodárenské či iné regulované energetické spoločnosti platia svojim dcérskym firmám cez takzvané zmluvy SLA. Pomocou takéhoto typu zmluvy si podniky môžu objednávať rôzne servisné činnosti, primeranosť ktorých regulačný úrad nemá pod kontrolou. Napríklad teraz už sprivatizovaná dcérska firma bratislavských vodární si takto vyhradzuje exkluzivitu na opravu potrubí a v prípade, že si na opravu najme externú firmu, môže si k faktúre priradiť vlastnú maržu. „Po novom sa takéto veci už diať nebudú,“ uzatvára šéf regulačného úradu Holjenčík.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba