Pri domácnostiach máme stratu 200 miliónov eur, tvrdí SPP

Slovenský plynárenský priemysel (SPP) tvrdí, že kvôli rozhodnutiam regulačného úradu pri stanovovaní cien zemného plynu pre domácnosti zaznamenal stratu v tomto regulovanom segmente na úrovni 200 miliónov eur.

13.02.2012 16:48
Plyn, energie, vykurovanie, bývanie Foto:
Ilustračné foto
debata (29)

Za obdobie rokov 2008 až 2011 sme v regulovanom segmente vytvorili kumulovanú stratu vo výške zhruba 200 miliónov eur. Musím podčiarknuť, že tieto straty znížili a naďalej budú znižovať príspevky našej spoločnosti do štátneho rozpočtu. Podstatná časť našich ziskov ide štátu prostredníctvom dividend a daní," povedal predseda predstavenstva SPP Jean-Jacques Ciazynski.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví SR (ÚRSO) tvrdenia dominantného dodávateľa plynu odmieta. Podľa slov šéfa regulačného úradu Jozefa Holjenčíka, spoločnosť nikdy nezdokladovala avizovanú stratu v regulovanom segmente. „Čo znamená zdokladovať stratu? Finančné údaje vo forme výkazov boli auditované. Samozrejme tieto výkazy dostal ÚRSO k nahliadnutiu. To znamená, že tieto straty sme v plnej miere vydokladovali,“ reagoval Ciazynski.

Plynárov najviac nehnevalo rozhodnutie regulačného úradu z konca minulého roka. Regulátor odmietol schváliť SPP navýšenie cien plynu v priemere o 23 % a z vlastného podnetu stanovil, že sa ceny plynu pre domácnosti zvýšia od začiatku tohto roka v priemere o 5,53 %. Podľa šéfa SPP, regulačný úrad do výslednej ceny započítal kurz eura voči americkému doláru a ceny ropy Brent na úrovni, ktorá nezodpovedá skutočnosti.

„Tieto údaje neboli v súlade s reálnymi očakávaniami. Ani v súčasnosti sa tieto parametre nevyvíjajú pozitívne. Okrem toho regulátor do výslednej ceny nezapočítal všetky naše ostatné, teda nekomoditné náklady. Ako najmarkantnejší príklad uvediem, že nepochopiteľne nezapočítal náklady súvisiace so skladovaním plynu,“ zdôraznil Ciazynski.

Podľa neho, ak chce Slovenský plynárensky priemysel zostať pri domácnostiach aspoň na nule, teda bez toho, aby vykázal znova stratu, mali by sa ceny plynu pre domácnosti zvýšiť. „Potrebovali by sme, aby sa cena vzhľadom na nepriaznivý vývoj ceny ropy a výmenného kurzu eura a dolára zvýšila. Každopádne by to ale nebolo až také zvýšenie, ktoré sme požadovali na konci minulého roka z toho dôvodu, že musíme prihliadnuť aj na naše úspešné rokovania so spoločnosťou Gazprom,“ dodal Ciazynski.

Na posledné kroky regulačného úradu vo veci stanovovania cien plynu pre domácnosti sa už pozrú slovenské súdy. SPP sa totiž na ne obrátil, aby preskúmal rozhodnutie regulátora. „Musím, žiaľ, konštatovať, že nie sme spokojní, ako regulačný úrad rozhoduje v cenových konaniach. V minulosti platilo, že regulačná rada vždy odmietla naše odvolania. Jediná ďalšia možnosť pre nás je, že sa obrátime na súdy. Len takto je možné chrániť legitímne nároky našej spoločnosti. Áno, obrátili sme sa na súdy, ktoré majú teraz preskúmať rozhodnutia ÚRSO,“ konštatoval Ciazynski.

Regulačný úrad koncom januára oznámil, že ceny zemného plynu pre domácnosti klesnú o zhruba 3 až 5 %. Regulátor začal cenové konanie z vlastného podnetu po tom, čo sa dozvedel o podpísaní dodatku zmluvy medzi SPP a ruskou firmou Gazprom. Na základe tohto dodatku sa mala znížiť nákupná cena plynu, podľa ruských médií až o 20 %. Regulačný úrad by sa mal k novým cenám plynu vyjadriť do 15. februára.

29 debata chyba