Cena plynu klesne o viac než 5 percent

Regulačný úrad rozhodol o znížení ceny plynu o 5,24 percenta. Rodiny môžu ušetriť na cene plynu od 2,40 do 84 eur ročne. Informoval o tom šéf regulačného úradu Jozef Holjenčík.

29.02.2012 13:07
Plyn, plynomer, odpočet Foto:
Ilustračné foto
debata (42)

O znížení ceny rozhodla regulačná rada, ku ktorej sa odvolal Slovenský plynárenský priemysel (SPP). Spoločnosť SPP koncom minulého roka žiadala o zvýšenie ceny plynu o 23 percent, úrad však od začiatku tohto roka schválil len 5-percentné zvýšenie. Podľa Holjenčíka sa plynári počas minulého roka snažili o vysoké zdraženie až k 50 percentám, „čo by pre mnohých občanov znamenalo sociálnu katastrofu“.

Plynári považovali zvýšenie za nedostatočné a odvolali na regulačnú radu, ktorá pri rozhodovaní však vzala do úvahy, že SPP dosiahol zníženie nákupných cien plynu od ruského dodávateľa, spoločnosti Gazprom, približne o 10 percent.

Zníženie podľa Holjenčíka znamená, že pri využívaní tarify D1 (Varíme – do 200 kubíkov) ušetrí zákazník SPP približne 2,40 eur ročne, v tarife D2 (Ohrievame – od 200 do 1700 kubíkov) je to približne 36 eur ročne a v tarife D3 (Kúrime – od 1700 do 6500 kubíkov) je to 84 eur ročne. Suma ušetrených financií zohľadňuje DPH. Tarifa D4 (Kúrime maxi – nad 6500 kubíkov) už nie je regulovaná.

Rozhodnutie regulačnej rady je konečné a nedá sa proti nemu odvolať. Zatiaľ nie je jasné, odkedy sa ceny plynu reálne znížia. Rada musí rozhodnutie vyhotoviť v písomnej forme a doručiť ho SPP.

Na zníženie cien plynu u hlavného dodávateľa SPP by mali reagovať aj alternatívni dodávatelia, ktorí deklarujú, že

Okrem cien plynu sa pravdepodobne mierne znížia aj ceny elektrickej energie pre domácnosti, zníženie by malo byť do jedného percenta (viac v článku Domácnosti i firmy ušetria na elektrine, cena mierne klesne).

42 debata chyba