Pre rodiny sa chystajú dotácie na ekologické energie

Po Novom roku môžu pre niektorých ľudí klesnú ceny kotlov na pelety či slnečných panelov.

02.06.2013 09:40
Energia, žiarovka, bývanie, elektrina Foto:
Ilustračné foto
debata (10)

Podpredseda vlády Ľubomír Vážny totiž do pripomienkového konania predložil návrh koncepcie, ktorý by v prípade schválenia opäť zaviedol možnosť dotácie. Podobnú podporu začal rozdávať už prvý Ficov kabinet, neskôr sa však peniaze minuli a v súčasnosti musia ľudia platiť za kotol na biomasu alebo slnečné panely na ohrev vody či elektriny plnú sumu.

"Koncepcia uvažuje s podporou malých zdrojov, ktoré väčšinu vyrobenej energie spotrebujú v mieste výroby a len mierne prebytky budú dodávať do distribučnej siete,“ uviedol Vážny v dokumente, ktorý ide do vlády.

Na rozdiel od minulosti by sa k podpore vysokoefektívnych kotlov na drevo či slnečných panelov určených na ohrev vody mali pridať aj peniaze na malé elektrárne. Konkrétne ide o fotovoltické panely, malé veterné turbíny, fototermálne kolektory či tepelné čerpadlá.

Peniaze určené na podporu majú pochádzať z eurofondov. Od roku 2014 do roku 2020 by na tento účel mohlo ísť celkovo sto miliónov eur. Zatiaľ nie je jasné, koľko peňazí by mohli získať záujemcovia o jednotlivé druhy zdrojov tepla či elektriny.

"Je ale možné uviesť, že podpora na zdroj s inštalovaným výkonom od dvoch do troch kilowattov by mala orientačne byť 1 500 eur,“ podotkol pre agentúru SITA Vážny. Výška podpory bude podľa neho závisieť napríklad aj od množstva žiadostí o podporu od budúcich prevádzkovateľov malých zdrojov.

Podpredseda vlády tiež predpokladá, že ceny jednotlivých druhov zdrojov budú postupne klesať, pričom ceny energií budú mierne rásť. Domácnosti tak majú byť čoraz viac motivované, aby sa zaujímali o inštaláciu vlastných malých zdrojov energie a tým zmenšovali svoje náklady na bývanie.

Malé zdroje elektriny sa k slovenskej elektrickej sieti môžu pripájať už v súčasnosti. Ich počet je však zatiaľ nízky. Na Slovensku bolo na začiatku tohto roka zaregistrovaných iba 201 takýchto zdrojov. Okrem ich relatívne vysokej ceny sa totiž ich vlastníci museli vyrovnať aj s ďalšou bariérou.

Museli totiž zaplatiť poplatok, ktorý distribučné spoločnosti v súčasnosti žiadajú za pripojenie takýchto zdrojov a za montáž špeciálnych elektromerov. Novela zákona o obnoviteľných zdrojoch by to však mala stopnúť.

V súčasnosti je návrh predpisu v medzirezortnom pripomienkovom konaní a čoskoro by sa ním mala zaoberať vláda. K prudkému nárastu počtu malých elektrární však zrejme nedôjde. Ľudia na takto vyrobenej elektrine totiž nemôžu zarábať. Vlastníci malých zdrojov už v súčasnosti nemajú právo na štedré výkupné ceny.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba