Mesto Prešov vyhralo spor s majiteľmi domových kotolní

Mesto Prešov vyhralo spor so spoločenstvami vlastníkov bytov vo veci poplatkov za znečisťovanie ovzdušia takzvanými domovými kotolňami.

26.11.2013 13:25
debata (6)

Spoločenstvám vlastníkom bytov sa nepáčil poplatok v priemernej výške 34 eur za rok za malý zdroj tepla. Preto sa obrátili na prokurátora. Ten však konštatoval, že všeobecné záväzné nariadenie mesta Prešov je v súlade so zákonom. Rozhodnutie o zavedení a výške poplatku za znečisťovanie, pre zdroje tepla do 300 kilowattov inštalovaného výkonu, je totiž v zmysle platnej legislatívy na obciach a mestách.

Teplári kroky prokuratúry vítajú. “Oceňujeme, že sa konečne objavujú mestá, ktoré sa neboja spraviť nepopulárne rozhodnutia v prospech ich obyvateľov,“ uviedol predseda predstavenstva Slovenského zväzu výrobcov tepla Miroslav Obšivaný. Podľa viacerých štúdií je produkcia znečisťujúcich látok domových kotolní v porovnaní so zdrojmi centrálneho zásobovania teplo (CZT) vyššia.

Veľkí výrobcovia tepla veria, že aj ďalšie mestá začnú postupne prehodnocovať svoju environmentálnu politiku v tejto oblasti. “Malé zdroje nepodliehajú, v porovnaní s veľkými, prakticky žiadnej regulácii a ani nemusia spĺňať tak prísne podmienky, ako veľké zdroje,” konštatoval Obšivaný s tým, že obyvatelia miest veľakrát ani netušia, že lokálne kotolne majú negatívnejší vplyv na ich zdravie ako veľké teplárne.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #kotol #kotolňa