Ceny energií pre domácnosti budú naďalej regulované

Reguláciu cien energií pre domácnosti či malé podniky zatiaľ Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) neplánuje zrušiť.

19.12.2013 14:41
debata (2)

„Neuvažujeme o ukončení regulácie ani pre domácnosti ani pre malé podniky. Trh s energiami na Slovensku ešte nie je zrelý na úplné zrušenie regulácie. Rok 2012 ukázal, že akonáhle sa regulácia malých podnikov zrušila, ceny im stúpli o 10 až 20 %,“ povedal pre portál venergetike.sk hovorca regulačného úradu Miroslav Lupták.

Dodávatelia energií si na rozdiel od regulátora myslia, že slovenský trh je pripravený na zrušenie regulácie. Ceny energií by tak podľa nich už mohol aj pre domácnosti stanovovať liberalizovaný trh s dodávkami energií. Konateľ alternatívneho dodávateľa energií, spoločnosti Magna E.A., Martin Ondko je presvedčený, že na zrušenie regulácie cien energií nie je vhodnejšia doba ako teraz, keď sú ceny komodít na historických minimách. „Cieľom bolo deregulovať ceny za dodávku už v tomto regulačnom období, aspoň podľa regulačnej politiky. Dá sa predpokladať, že sa tak nestane. Možno v ďalšom regulačnom období,“ dodala hovorkyňa Východoslovenskej energetiky Andrea Danihelová. Súčasné regulačné obdobie bude platiť až do roka 2016.

V súčasnosti platná regulácia cien energií podľa dodávateľov deformuje trh. „Slovenský trh s energiami je plne liberalizovaný. Vo všetkých segmentoch, a to vrátane najpočetnejšieho a stále regulovaného segmentu domácností, navzájom súťaží viacero hráčov. Z tohto dôvodu plošná regulácia cien stráca svoje opodstatnenie a upúšťanie od nej je trendom vo väčšine európskych krajín,“ uviedol hovorca Slovenského plynárenského priemyslu Peter Bednár. Regulácia by mala podľa Danihelovej zostať len v tých častiach ceny, kde neexistuje konkurencia, ako distribúcia alebo dominantná výroba. „Na Slovensku však v oblasti dodávky elektriny alebo plynu už máme dostatočne veľký počet hráčov na to, aby regulácia cien za dodávku bola zrušená,“ doplnila Danihelová.

Dodávatelia energií si myslia, že zrušenie regulácie cien energií by bolo v prospech spotrebiteľov. Po ustálení na trhu s dodávkami energií by podľa nich mali spotrebitelia nižšie ceny, ako sú v súčasnosti tie regulované. „Prvý rok po uvoľnení regulácie ešte nedôjde k želanému stavu. Bude to trvať zhruba dva roky, než sa trh nastaví a vyladí sa na želaný stav. Ceny budú potom výsledkom konkurencie a dostanú sa mnohokrát na úroveň a veľakrát aj pod úroveň regulácie,“ konštatoval pre portál venergetike.sk riaditeľ spoločnosti Energie2 Dávid Vlnka.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #domácnosť #ÚRSO