Teplári nemôžu zvýšiť ceny len pre teplejšie počasie

Výrobcov tepla zatiaľ neznepokojuje teplá zima. Aj keď oproti plánom evidujú nižšiu spotrebu tepla, vykurovacia sezóna sa podľa nich ešte zďaleka neskončila.

15.01.2014 13:53
Radiátor, teplo, bývanie Foto:
Ilustračné foto
debata (7)

“Aktuálny mesiac január už spadá do novej vykurovacej/úč­tovacej sezóny 2014. A nakoľko máme za sebou len prvé dni tohto mesiaca, je ťažko hovoriť o jeho vplyve na celú vykurovaciu sezónu,“ uviedol pre portál venergetike.sk predseda predstavenstva Slovenského zväzu výrobcov tepla Miroslav Obšivaný. Podľa teplárov sa môže spotreba tepla zvýšiť ešte v ďalších mesiacoch, tak ako to bolo v minulom roku.

Spotrebitelia sa pre nižšiu spotrebu tepla nemusia obávať zvyšovania cien zo strany výrobcov. Podľa Obšivaného regulačným úradom stanovené ceny tepla sú platné celý rok. Počas roka ich môžu zmeniť len ak sa výrazne zmenia ekonomické parametre.

"Môže ísť napríklad o výrazný nárast cien plynu alebo cien iných primárnych palív, respektíve nová investícia, s ktorou sa pri predkladaní cenového návrhu neuvažovalo,“ dodal Obšivaný. Dôvodom na zmenu ceny tak nemôže byť počasie. Po skončení roka výrobcovia tepla zúčtujú skutočné náklady na dodávku tepla. Ak bol rok teplejší, ako sa na základe odhadov a plánov uvažovalo, tak sa odberateľom vráti príslušná čiastka v rámci vyúčtovania.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví SR koncom minulého roka informoval, že tohtoročné ceny tepla sa v priemere nebudú líšiť od tých minuloročných. Niektorým domácnostiam by sa mali vďaka úsporným opatreniam, ako je napríklad zatepľovanie, náklady na teplo dokonca znížiť.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #teplo #kúrenie