Samosprávy zatiaľ vydali 550 rozhodnutí o nároku na náhradný byt

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja eviduje okolo 550 vydaných právoplatných rozhodnutí mestských samospráv o nároku obyvateľov na náhradný nájomný byt namiesto bytu s regulovaným nájomným.

29.01.2014 12:25
debata (2)

V najbližšom čase by malo byť prijatých ďalších približne 250 rozhodnutí. „Reálne už bolo uspokojených niekoľko desiatok takýchto nárokov. Zákonný termín pre samosprávy na vybavenie všetkých nárokov je 31. decembra 2016. Štát bude samosprávam peniaze poskytovať postupne do konca roku 2015,“ informoval agentúru SITA rezortný hovorca Martin Kóňa.

Vláda schválila v roku 2012 finančný mechanizmus ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja, podľa ktorého sa na zabezpečenie náhradných nájomných bytov pre ľudí bývajúcich v reštituovaných bytoch s regulovaným nájomným vyčlenila suma 72 mil. eur. „Cieľom tohto opatrenia je riešiť otázku sociálneho bývania pre tých, ktorí sú na to odkázaní, a zároveň umožniť majiteľom týchto bytov plnohodnotne využívať svoje vlastníctvo,“ uviedol Kóňa. Tento problém podľa neho trvá niekoľko desaťročí a doteraz ho uspokojivo nevyriešila žiadna z postsocialis­tických krajín. Na Slovensku je vyše deväťsto bytov s regulovaným nájomným v reštituovaných domoch, resp. bytoch. Najviac takýchto bytov je v Bratislave, a to okolo sedemsto. Problém regulácie nájomného bývania je v kompetencii ministerstva financií.

Podľa zákona o ukončení a spôsobe usporiadania niektorých nájomných vzťahov k bytom, ktorý je účinný od 15. septembra 2011, nájomcovia bytov s regulovaným nájomným ich majú uvoľniť postupne do konca roka 2016 a tí, ktorí sú sociálne odkázaní, mohli požiadať obec či mesto o pridelenie náhradného bývania. Majitelia týchto bytov môžu zvyšovať výšku nájomného ročne o 20 % do roku 2015 a neskôr ich môžu prenajímať za trhové nájomné. Zákon zároveň umožnil vlastníkom nájomných bytov podávať výpovede z nájmu nájomcom do konca marca 2012.

Na základe novely spomínaného zákona z roku 2012 nájomcovia s nárokom na bytovú náhradu a nájomcovia, o ktorých nároku nebolo právoplatne rozhodnuté, nebudú povinní sa vysťahovať z bytu a byt vypratať, kým im obec neposkytne náhradné byty. Predtým platilo, že ak do uplynutia 12-mesačnej výpovednej lehoty nájomca nebude mať k dispozícii právoplatné rozhodnutie o priznaní nároku, stráca právo v byte zotrvať do poskytnutia náhradného bytu. Zákon o poskytovaní dotácií na obstaranie náhradných nájomných bytov je účinný od 1. septembra 2011. Samosprávy môžu získať dotáciu na obstaranie náhradného bývania pre nájomcov bytov s regulovaným nájomným, ktorí si nemôžu dovoliť získať nový byt.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #nájomné byty