Byty a domy sa budú môcť stavať aj mimo intravilánu obce

Bytová výstavba môže vzniknúť aj mimo zastavaného územia obce, takzvaného intravilánu.

18.06.2014 13:27
debata (6)

Predpokladá to návrh novely nariadenia o odvodoch za odňatie a neoprávnený záber poľnohospodárskej pôdy, ktorý vláda schválila v stredu na rokovaní. Predkladateľom novely nariadenia bolo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV).

„Na jednej strane chránime pôdu, ale na druhej strane sa vyskytli prípady, kedy napríklad vinice sú evidované ako vinice aj v intraviláne a tam je potom problém s výstavbou,“ povedal po rokovaní vlády šéf rezortu pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek. Ako ďalej uviedol, po novom sa odvod nebude musieť platiť pri dvojpodlažných domoch do 150 metrov štvorcových. Ak by chcel vlastník pozemku vyňať pre individuálnu bytovú výstavbu viac, musí podľa Jahnátka zaplatiť sumu za celú plochu. „Pri jednopodlažných domoch je to do 250 metrov štvorcových, ale znovu je to len táto plocha, pokiaľ by chcel vyňať viac, musí zaplatiť celú plochu,“ doplnil.

Podľa rezortu pôdohospodárstva by novela nariadenia mala pôsobiť predovšetkým preventívne, aby nedochádzalo k nadmernému účelovému využívaniu poľnohospodárskej pôdy na nepoľnohospodárske účely. MPRV tiež deklaruje, že schválená novela bude mať negatívny vplyv na rozpočet verejnej správy. „Úbytok príjmu bude kompenzovaný najmä príjmom štátneho rozpočtu z dane z pridanej hodnoty, nakoľko novela nariadenia vlády SR uvoľní individuálnu bytovú výstavbu, ktorá je v súčasnosti blokovaná potrebou platenia vysokých poplatkov za odňatie poľnohospodárskej pôdy, čo spôsobuje útlm v tejto oblasti podnikania,“ vysvetlil agrorezort v dôvodovej správe.

Podľa výpočtov ministerstva, ktoré vychádzali z údajov za minulý rok, predstavoval úbytok poľnohospodárskej pôdy pre rodinné domy a bytovú výstavbu 555 hektárov, z celkového úbytku 803 hektárov. „Predpokladá sa, že z tejto výmery podliehalo odvodovej povinnosti približne 400 hektárov. Celková suma predpísaných odvodov v roku 2013 predstavuje 2,07 mil. eur,“ uzavrel rezort pôdohospodárstva.

Nariadenie vlády nadobudne účinnosť 15. júla.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #stavba #dom #byt #vidiek