Za kúrenie ľuďom vrátia stovky eur

Domácnosti čakajú rekordné preplatky za tohtoročné kúrenie. Ľudia dostanú od svojich dodávateľov späť až stovky eur aj v prípade, že neurobili žiadne úsporné opatrenia.

09.11.2014 20:00
debata (25)

Tento rok je totiž zatiaľ na Slovensku najteplejší v histórii, a tak netreba vyrábať toľko tepla. Takmer v každom mesiaci roka sa zatiaľ kúri výrazne menej oproti dlhodobým priemerom a spolu sú preto nároky na teplo zatiaľ nižšie asi o štvrtinu.

Ak majú odberatelia nastavené mesačné zálohové platby podľa zvyčajnej spotreby, čakajú ich preplatky. Tie by sa podľa výpočtov Pravdy mohli pohybovať za celý tento rok v prípade bežného 3–izbového bytu napojeného na plynové ústredné kúrenie na úrovni takmer 200 eur a pri rodinnom dome spaľujúcom plyn až 400 eur. Preplatky v stovkách eur sa očakávajú aj pri kúrení elektrinou.

zväčšiť
kúrenie, úspory

Niektorí ľudia v rodinných domoch či bytoch, ktoré priamo kúria plynom a elektrinou, preplatky už aktuálne inkasujú. Majú totiž ročné zúčtovacie obdobie v rôznych mesiacoch roka. Byty s centrálnym kúrením dostanú preplatky v máji 2015, keď bude vyúčtovanie za tento rok. V piatok popoludní sa teploty na juhu, kde na viacerých miestach od marca ešte doteraz nemrzlo, už niekoľký deň po sebe vyšplhali na 17 stupňov Celzia a podobne to má byť aj na budúci týždeň. Počas leta síce chýbali horúčavy, ale z pohľadu kúrenia to nezohralo žiadnu úlohu.

Napriek chladnejšiemu letu si odborníci taký teplý rok, ako je tento, nepamätajú. „Je to spôsobené tým, že takmer všetky doterajšie mesiace s výnimkou augusta a mája boli teplotne nadnormálne,“ naznačil ešte v polovici októbra klimatológ Pavel Matejovič.

„Na začiatku roka sme tu mali mimoriadne teplú zimu, ak bude takýto trend otepľovania pokračovať a ani december nebude výrazne studený, môže to byť naozaj jeden z najteplejších rokov, aký sme kedy na Slovensku zaznamenali,“ dodal klimatológ Pavel Matejovič.

Teraz je jasné, že november výnimkou nebude a jediné, čo si odborníci zatiaľ netrúfnu povedať, je, aký bude december. Aj prípadné tuhé decembrové mrazy však už nič podstatné na preplatkoch za kúrenie nezmenia.

November sa pritom teplotne podobá skôr na mierne chladnejší zvyčajný september. Tradične by sa však malo v novembri kúriť podľa dlhodobých meraní až 14–násobne viac ako v septembri. Počas tohtoročného septembra sa však nekúrilo takmer vôbec.

Na Slovensku sa počas prvých desiatich mesiacov tohto roka celkovo distribuovalo o 18 percent plynu menej ako vlani. V skutočnosti len za kúrenie by mali byť úspory ešte vyššie.

„V tomto roku SPP – distribúcia za január až október distribuovala 3 187,1 mil. m3 plynu oproti 3 885,1 mil. m3 v roku 2013 za rovnaké obdobie,“ povedal manažér externej komunikácie SPP – distribúcia Milan Vanga. Za celý rok 2013 bol objem distribuovaného plynu 5 026,1 mil. m3, podobne aj v roku 2012.

Teplári sú zatiaľ vzhľadom na preplatky za teplo opatrní. „Doterajší vývoj teplôt naznačuje, že by celkové náklady domácností na teplo na tento rok nemali byť vyššie ako za minulý rok. To, či budú mať preplatok a aký, závisí najmä od nastavenia zálohovej platby, ako aj toho, aké teploty budú do konca roka,“ hovorí predseda predstavenstva Slovenského zväzu výrobcov tepla Miroslav Obšivaný.

V prípade odberateľov plynu na kúrenie by mali byť preplatky najvyššie, ak majú zúčtovanie teraz alebo v najbližších mesiacoch. V takom prípade sa bude 12–mesačná spotreba porovnávať s podstatne chladnejším rokom 2013, najmä jeho prvou polovicou. Dodávatelia do takýchto diskusií však zatiaľ ísť nechcú.

„Pravdou je, že posledné obdobie je na Slovensku veľmi klimaticky priaznivé počasie a je predpoklad, že spotreby energií nedosiahnu úrovne predchádzajúcich rokov. Treba však upozorniť, že už predchádzajúci rok bol na tom klimaticky podobne, a že zálohy pre odberateľa už boli odvodené od tejto zníženej spotreby,“ tvrdí Martin Ondko zo spoločnosti Magna Energia, ktorá dodáva plyn aj elektrinu. V skutočnosti však bol výrazne teplejší len záver roka 2013 a celý rok 2013 bol výrazne chladnejší ako rok 2014, čo dokumentujú aj medziročné údaje o distribúcii plynu a vyjadrenia klimatológa.

Na zúčtovanie za energie môžu mať vplyv aj ceny energií, ktoré sú za posledné roky stabilné, respektíve skôr mierne klesajú. Ondko tiež upozorňuje, že na spotrebu energie má popri počasí vplyv aj správanie spotrebiteľa. „Vymení si kotol, domontuje si slnečné kolektory, nasťahujú sa mu do bytu ďalšie dve osoby. Narodí sa dieťa. Všetko to má dosah na spotrebu energií,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #dom #kúrenie #bijt