Energie budú lacnejšie, elektrina o 5 percent, plyn o percento

Priemerná cena elektriny pre domácnosti klesne o 5,03 % a ceny plynu o 1,14 %. Oznámil to regulačný úrad.

28.11.2014 11:06
debata (18)

Slovenské domácnosti môžu byť s budúcoročnými cenami energií spokojné. Od začiatku budúceho roku totiž klesnú maximálne ceny elektriny aj plynu. Priemerná cena elektriny klesne pre domácnosti o 5,03 % a ceny plynu o 1,14 %, uviedol predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví SR Jozef Holjenčík.

Ceny elektriny a plynu klesnú v budúcom roku aj pre malé podniky, pre ktoré taktiež určuje ceny regulačný úrad. Ceny plynu pre týchto odberateľov klesnú v priemere o 5,8 % a ceny elektriny o 3,89 %. Klesnúť by mali aj ceny elektriny pre priemyselných odberateľov, keďže regulátor rozhodol o poklese distribučných poplatkov vrátane prenosu a strát o 2,83 %.

Na ceny elektriny pozitívne vplýval najmä pokles veľkoobchodných cien elektriny na svetových trhoch. „Ceny elektriny mohli klesnúť nielen pre nižšie ceny komodity, ale aj vďaka novým právomociam, ktoré sme získali po prijatí novej legislatívy,“ dodal Holjenčík. Domácnosti v budúcom roku podľa regulátora ušetria na elektrine od 6 do 158 eur za rok, podľa toho, akú tarifu využívajú. Najviac ušetria tí, ktorí elektrinou aj vykurujú.

Pri plyne ušetria domácnosti od 0,3 do 14 eur za rok. Aj tu platí, že viac ušetria domácnosti, ktoré plynom aj kúria. Predseda regulačného úradu sám priznal, že v prípade plynu ide na prvý pohľad o nízky pokles. Podľa neho však stanovovanie maximálnych cien plynu ovplyvnili dva faktory. Prvým faktorom bol rusko-ukrajinský konflikt, vďaka ktorému môžu nastať problémy s dodávkami plynu do Európy. „Bolo by oveľa nepríjemnejšie neskôr vyrovnávať ceny plynu rapídnym nárastom v prípade negatívneho scenára s dodávkami plynu,“ doplnil Holjenčík.

Druhým faktorom bol fakt, že trh s plynom na Slovensku je plne otvorený a konkurenčný. „Určili sme len maximálne ceny plynu. Dodávateľom, ktorých je na slovenskom trhu viac ako dvadsať, nič nebráni, aby ponúkli svojim odberateľom nižšie ceny,“ dodal Holjenčík.

Pri teple regulačný úrad ešte neukončil všetky cenové konania. Doteraz sa úradu podarilo schváliť 90 cenových návrhov. „Na základe už schválených cien tepla možno konštatovať, že variabilná zložka ceny tepla priemerne klesla o 5 %. Fixná zložka ceny tepla ostáva na úrovni minulého roku,“ uviedol Holjenčík. Variabilná zložka ceny tepla pritom tvorí dve tretiny z celkovej ceny tepla, zvyšok predstavuje fixná zložka. Predseda regulačného úradu nepredpokladá, že priemerný byt v budúcom roku vynaloží na teplo viac ako v tomto roku, záležať však bude od počasia.

Úrad sa zaoberal aj cenami za vodné a stočné. O zmenu cenového rozhodnutia oproti tomuto roku požiadalo päť zo štrnástich vodárenských spoločností. Dva návrhy na zvýšenie cien vodného a stočného boli zamietnuté, pri zvyšných troch úrad cenové rozhodnutie zmenil. Vodárenským spoločnostiam, ktoré nepožiadali o zmenu cenového rozhodnutia, zostávajú ceny z tohto roku. "Keď to zosumarizujeme, tak v rámci priemeru celého Slovenska spolu priemerné ceny vodného a stočného sa zmenia o 0,6 %, čo predstavuje zvýšenie cien o 1,3 centu,“ konštatoval Holjenčík.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #plyn #elektrina