Peňazí na nové byty je stále málo

Rezort dopravy pod vedením Jána Počiatka nakoniec zo štátnej kasy dostane 20 miliónov eur na budúcoročnú výstavbu nájomných bytov a odstraňovanie porúch v bytovkách.

06.12.2014 09:30
debata (9)

Pre oblasť výstavby je to určite polepšenie, keďže pôvodne ministerstvo financií na byty nevyhradilo ani cent.

Tento rok mal rezort dopravy k dispozícii tiež 20 miliónov eur. Výstavba a obnova bytového fondu by však potrebovala výraznejšiu injekciu.

Mestá a obce tvrdia, že pred rokom 2010 sa nalialo do výstavby bytov 45 miliónov eur a rozhodne to bolo vidieť. Napríklad Nové Mesto nad Váhom postavilo v rokoch 2009 až 2010 dvesto nájomných bytov. V Trenčíne sa naposledy 70 nájomných bytov postavilo v roku 2004.

„Tak ako každý iný rezort by sme si vedeli predstaviť viac peňazí, ale berieme do úvahy potrebu ozdravovať verejné financie. Z navrhovanej čiastky bude možné podporiť obstaranie približne tisíc nájomných bytov. Presné číslo bude vychádzať okrem objemu rozpočtovaných zdrojov aj od objemu požadovanej dotácie pri jednotlivých žiadostiach a celkového počtu predložených žiadostí,“ vysvetľuje Martin Kóňa, hovorca ministerstva dopravy a výstavby.

Výstavba bytov sa naštartovala konečne tento rok, vďaka zmenenej legislatíve. Najviac bytov s podporou štátu sa postavilo tento rok v Nitrianskom kraji, kde ich pribudlo až 423.

Po nitrianskom regióne nasledujú Banskobystrický a Prešovský kraj. Štátny fond rozvoja bývania v tomto roku zaznamenal až trojnásobný nárast počtu žiadostí o úvery na obstaranie nájomných bytov.

„Minulý rok sme mali 76 žiadostí, v tomto roku 222,“ priznala šéfk a fondu Dana Pištová. Podľa nej za tým treba vidieť nový zákon o Štátnom fonde rozvoja bývania. Ten zjednodušil schvaľovanie úverov na bývanie, ale aj vstup právnických osôb do oblasti nájomného bývania. Podnikatelia totiž podali na fond šesťdesiat žiadostí o úvery na výstavbu nájomných bytov, z ktorých uspela len časť.

„Nevyhoveli sme všetkým. Pre nás je dôležité, aby to dostali firmy, ktoré majú skúsenosti s týmto sektorom, a súčasne, aby boli schopné splácať úver na tridsať rokov,“ vraví Pištová.

V Banskobystrickom kraji tak vznikne 56 nových bytov a v Bratislavskom kraji 81 bytov, ktoré postavia súkromné firmy zo štátnych peňazí.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt #nájomné byty