Výška dotácií na nájomné byty sa mení

Výška dotácie na obstaranie technickej vybavenosti k užívaniu nájomných bytov bude od 1. januára 2015 závisieť aj od jej rozsahu.

04.01.2015 09:55
debata

Vyplýva to zo zmeny nariadenia vlády, ktorým sa ustanovuje výška dotácie na obstaranie nájomného bytu, technickej vybavenosti a odstránenie systémovej poruchy a výška oprávnených nákladov na obstaranie nájomného bytu.

„Oprávnené náklady na obstaranie jednotlivých druhov technickej vybavenosti sú často určované v maximálnej možnej výške, bez zohľadnenia skutočného rozsahu obstarávanej technickej vybavenosti,“ zdôvodnilo zmenu nariadenia ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja. Oprávnený náklad je totiž určený obvykle iba násobkom počtu obstarávaných nájomných bytov a limitom na jeden nájomný byt.

Na obstaranie vodovodu a vodovodnej prípojky možno podľa úpravy nariadenia poskytnúť dotáciu vo výške 112 eur na jeden štvorcový meter verejného vodovodu a vodovodnej prípojky alebo 596 eur na nájomný byt, najviac však do výšky 70 % oprávnených nákladov na obstaranie verejného vodovodu a vodovodnej prípojky. Dotácia sa určí vo výške najnižšej hodnoty vypočítanej podľa uvedených spôsobov výpočtu jej výšky.

Dotácia na verejnú kanalizáciu a kanalizačnú prípojku môže byť vo výške 147 eur na jeden štvorcový meter alebo 785 eur na nájomný byt, najviac do 70 % oprávnených nákladov. Na jednu čistiareň odpadových vôd môže dotácia dosiahnuť 14 tis. eur, najviac do 70 % oprávnených nákladov. Dotácia na miestnu komunikáciu môže byť 42 eur na jeden štvorcový meter alebo 1 153 eur na nájomný byt, najviac do 70 % oprávnených nákladov. Úprava sa prvýkrát použije pre žiadosti o poskytnutie dotácie podané od 1. januára 2015.

Od 1. januára nadobudli účinnosť aj zmeny opatrenia ministerstva dopravy zo 6. decembra 2013, ktorým sa ustanovujú kritériá pre vyhodnocovanie žiadostí o poskytnutie dotácie na rozvoj bývania.

debata chyba
Viac na túto tému: #nájomné byty