Kúrilo sa menej. Zima bola nadpriemerne teplá

Obyvatelia Slovenska majú za sebou ďalšiu nadpriemerne teplú zimu. Svedčí o tom slabá vykurovacia sezóna, ktorá sa začala vlani v septembri a vďaka zvyšujúcim sa teplotám sa aktuálne končí.

06.05.2015 06:40
dedina, vidiek Foto: ,
Kým v severnejších lokalitách Slovenska sa ešte cez víkend kúrilo, na juhu už boli miestami radiátory studené.
debata (7)

Napriek tomu sa teplo v niektorých severnejších oblastiach Slovenska môže stále dodávať. Teplári aj plynári objednávky na uplynulú zimu nastavili na základe dlhodobých priemerov a nepredpokladali, že teplá zima z vlaňajška sa zopakuje. Sezóna 2014/2015 však bola napokon podobne nadpriemerne teplá ako 2013/2014.

„V aktuálnej sezóne sa v porovnaní s plánom vyrobilo o 17 percent menej tepla,“ uviedol pre Pravdu Miroslav Obšívaný, predseda predstavenstva Slovenského zväzu výrobcov tepla. Odberatelia s centrálnym vykurovaním môžu už vďaka miernej zime 2013/2014 v tomto mesiaci očakávať vrátenie preplatkov.

Preplatky by sa podľa výpočtov Pravdy mohli pohybovať pre 3–izbové byty s ústredným kúrením až na úrovni 200 eur. V prípade rodinného domu, ktorý kúri plynom, môže byť preplatok až 400 eur.

Pri plyne majú odberatelia ročné zúčtovacie obdobie v rôznych mesiacoch roka, kým v panelákoch ide spravidla o kalendárny rok.

Malo sa ešte cez víkend kúriť?

Či sa situácia s mimoriadne vysokými preplatkami zopakuje aj o rok, je zatiaľ otázne. Závisí od vývoja spotreby, ktorá je daná nielen počasím, ale aj vykonanými úspornými opatreniami a tiež vývojom cien energií a preddavkov za kúrenie. V máji 2016 bude v bytových domoch zúčtovanie tepla na základe dodávok za tento rok.

Vo vykurovacej sezóne 2014/2015 bola teplá najmä jesenná časť, keď kúriť sa vo veľkom začalo až v novembri a decembri 2014. V týchto mesiacoch priemerná teplota z pohľadu teplárov často oscilovala okolo hranice 12 oC, čo je úroveň, keď sa má začať kúriť. To vyvolalo polemiku medzi niektorými občanmi, ktorým sa v bytoch zdala byť zima, aj keď oficiálne podmienky na kúrenie splnené neboli. Teplári upozorňovali, že radiátory môžu zohriať, keď je dopyt.

Obdobná situácia nastala uplynulý víkend napríklad v Bratislave, keď sa niektorým obyvateľom zdalo, že by sa malo kúriť, ale radiátory boli v niektorých lokalitách chladné. V rodinných domoch v Bratislave a okolí cez víkend stúpal ešte z komínov dym. Bratislavská teplárenská spoločnosť však po oteplení prerušila 24. apríla vykurovanie a posledné dni napriek víkendovému ochladeniu neevidovala pokles teplôt pod zákonom stanovenú hodnotu.

„Správcovským spoločnostiam, ktoré požiadali o dodávky tepla aj napriek nenaplneniu zákonných podmienok, bolo teplo dodávané,“ uviedla Jarmila Galandáková, vrchná riaditeľka na úseku riadenia a majetku spoločnosti. Žiadne sťažnosti obyvateľov podľa nej evidované neboli.

Čaká sa na lacnejší plyn

Teplo do domácností prúdi podľa zákona vtedy, ak vonkajšia priemerná denná teplota vzduchu vo vykurovacom období klesne počas dvoch za sebou nasledujúcich dní pod 13 oC a podľa predpovede vývoja počasia nemožno očakávať zvýšenie vonkajšej priemernej dennej teploty v nasledujúcom dni nad túto hodnotu. Vonkajšiu priemernú teplotu tvorí štvrtina súčtu vonkajších teplôt meraných o 7.00 h o 14.00 h a o 21.00 h v tieni s vylúčením vplyvu sálania okolitých stien bytových domov, pričom teplota meraná o 21.00 h sa započítava dvakrát.

Na zúčtovanie za energie môžu mať vplyv aj ceny energií, ktoré sú za posledné roky stabilné, respektíve skôr mierne klesajú. V januári tohto roka klesli ceny plynu pre domácnosti asi o 1,4 percenta, v budúcom roku má podľa predbežných odhadov plyn zlacnieť plošne o ďalších asi 7 percent. Okrem toho vláda pripravuje program pomoci pre rodiny, ktoré dávajú za plyn príliš veľa v pomere k príjmom.

Celková výška vratky za plyn by mohla dosiahnuť až 10 percent sumy plynu, ktorý domácnosti spotrebujú v tomto roku. Detaily štátnej pomoci však nie sú zatiaľ známe. V minulosti sa špekulovalo, že vláda bude riešiť tzv. energetickú chudobu len v prípade rodinných domov a program by sa nedotkol bytov. Podrobnosti o pomoci však vláda ešte len plánuje zverejniť.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt #teplo #kúrenie