Proti neplatičom energií môže fungovať systém "zaplatíš, čerpáš"

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví SR (ÚRSO) navrhuje energetickým distribučným spoločnostiam inštalovať na odberné miesta takzvané kreditné meracie systémy. Tie by mali chrániť dodávateľské spoločnosti pred neplatičmi za energie.

22.05.2015 14:45
debata (13)

"Odberateľ si vopred kúpi kredit, ktorý postupne čerpá spotrebovaním energie. Po vyčerpaní kreditu je odberné miesto automaticky odpojené, prípadne prevedené do núdzového režimu s obmedzeným príkonom do doby, než si odberateľ kúpi ďalší kredit,“ uviedol v správe regulačný úrad, podľa ktorého by sa mohli kreditné elektromery či plynomery javiť ako vhodné technické riešenie pre koncepciu riešenia energetickej chudoby.

Kreditné meracie systémy by sa podľa regulátora mohli nainštalovať na zhruba 200 tisíc odberných miestach. Ide najmä o odberateľov zo skupiny sociálne slabých obyvateľov. Práve tie majú totiž problémy s platobnou disciplínou a nainštalovaním kreditných meradiel by odpadla distribučným spoločnostiam práca s vymáhaním pohľadávok. Regulačný úrad však navrhuje zaviesť tieto meracie systémy aj pre špecifických odberateľov, ktorí z rôznych osobných, rodinných alebo pracovných dôvodov nemajú záujem o paušálne úhrady spotreby elektriny.

Distribučné spoločnosti pôsobiace v elektroenergetike sa odporúčaniam regulačného úradu nebránia. Spoločnosť Východoslovenská distribučná však upozorňuje, že pri inštalácii kreditných meracích systémov je potrebná súčinnosť s verejnou či štátnou správou. "My sme jedným z partnerov pri prevádzke systému ako celku. Ak aj ostatné samosprávy prejavia záujem spolupracovať na riešení otázky energetickej chudoby v konkrétnom regióne, Východoslovenská distribučná je pripravená ako jeden z partnerov spolupracovať pri implementácii systému kreditných meradiel,“ uviedla pre portál vEnergetike.sk hovorkyňa Východoslovenskej distribučnej Andrea Danihelová.

Myšlienke inštalovať kreditné elektromery sa nebráni ani Západoslovenská distribučná. Tá vidí priestor na zakomponovanie predplatných elektromerov v rámci inštalovania inteligentných meracích systémov. "Takýto integrovaný postup umožní usporiť náklady v porovnaní so samostatným riešením výlučne pre kreditné systémy,“ uviedla hovorkyňa Západoslovenskej distribučnej Michaela Dobošová. Západoslovenskí energetici však upozorňujú, že zavedenie kreditných meracích systémov si vyžiada vytvorenie vhodného legislatívneho prostredia, ako aj obchodných produktov na strane dodávateľov elektriny.

Inštalovať kreditné meracie systémy sa zatiaľ nechystajú plynári. "V rámci Slovenskej republiky sa v súčasnosti kreditné meracie systémy pre účely predaja zemného plynu nevyužívajú. Naša spoločnosť, ako prevádzkovateľ distribučnej siete, o zavedení takýchto meracích systémov neuvažuje,“ povedal manažér externej komunikácie spoločnosti SPP-distribúcia Milan Vanga. Podľa plynárov je cena kreditných plynomerov, ich udržiavanie a servis niekoľkonásobne vyššie oproti cenám štandardných meradiel. "Je taktiež predpoklad, že tieto systémy by boli využívané iba u zákazníkov so zlou platobnou morálkou, pričom náklady na zriadenie služby, jej prevádzku a údržbu systému by ďaleko prevyšovali výnosy z dosiahnutých tržieb,“ konštatoval pre portál vEnergetike.sk Van­ga.

V súčasnosti už sú na Slovensku nainštalované prvé kreditné meracie systémy. Konkrétne na košickom sídlisku Luník IX. "Tento projekt v súčasnosti vyriešil problém neplatenia za dodávku elektriny, ktorý spôsoboval časté odpájanie odberateľov elektriny z distribučnej sústavy, čo následne vyvolalo čierne odbery, poškodzovanie rozvodov elektriny a poruchy v dodávke elektriny aj u platiacich odberateľov,“ uzavrel regulátor.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #energia #plyn #elektrina