Tohtoročný apríl bol v úveroch na bývanie rekrodný

Objem úverov na bývanie v apríli medzimesačne stúpol o 196,2 mil. eur. Vyplýva to z údajov Národnej banky Slovenska, podľa ktorých tak celková suma úverov na nehnuteľnosti na Slovensku ku koncu apríla dosiahla 17,539 mld. eur.

01.06.2015 13:40
debata

Väčšinu naďalej tvoria iné úvery na nehnuteľnosti v sume 10,667 mld. eur, ktoré oproti marcu stúpli o 136,7 mil. eur. Nasledovali hypotekárne úvery s medzimesačným nárastom o 44,7 mil. eur na 4,792 mld. eur. Úvery stavebného sporenia vzrástli o 14,8 mil. eur na 2,079 mld. eur.

Ako skonštatovala spoločnosť Fincentrum, tohtoročný apríl bol v úveroch na bývanie opäť rekordný. Aj keď úroková sadzba na poskytnutých pôžičkách neklesla na nové minimum, objem prekonal všetky očakávania. V apríli bola priemerná úroková sadzba na existujúcich úveroch v kategórii od jedného až päť rokov 5,13 %, zatiaľ čo nové úvery s rovnakou fixáciou banky poskytovali s priemerným úrokom 2,64 %. Preto nový obchod ťahá podľa Fincentra hlavne refinancovanie starých úverov.

Podľa poradenskej spoločnosti Finvia, riešenie bytovej otázky pre obyvateľstvo je výrazne dostupnejšie. U tejto spoločnosti je napríklad sadzba začínajúca na úrovni 1,54 % pri trojročnej fixácii. „Postupne sa približujeme aj na úroveň našich západných susedov, no na českom trhu sa hypotéky pohybujú pod hranicou 1,5 %,“ povedal Ladislav Bohuniczky zo spoločnosti Finvia. Za nízkymi sadzbami stojí podľa neho aj dôvera slovenského spotrebiteľa v hypotekárny trh. „Dobre sa vyvíja aj trh s pracovnými miestami, kde sa zvyšujú aj mzdy. Priaznivá ekonomika napomohla k faktu, že úrokové sadzby neustále prekonávajú svoje historické minimá,“ dodáva Bohuniczky.

debata chyba
Viac na túto tému: #úvery na bývanie