Čierne stavby zákon začne krotiť o rok

Kto stihne stavbu bez povolenia dokončiť do konca júna budúceho roka, má šancu na to, že sa objekt nezbúra a dodatočne za pár rokov zlegalizuje.

04.06.2015 20:00
debata (15)

Pokuty podľa starého zákona však stavebníka neminú. Stavby bez povolenia dokončené po júni 2016 sa však podľa nového stavebného zákona už budú búrať. Také je bližšie vysvetlenie zámerov nového zákona, ktorý od 1. júla 2016 nahradí takmer 40-ročnú právnu normu.

„Nový zákon vytvára predpoklady, aby sa Slovensko raz a navždy vysporiadalo s čiernymi stavbami,“ uviedol na štvrtkovom tlačovom brífingu štátny tajomník ministerstva dopravy a výstavby František Palko. Zároveň uviedol, že kto ešte len postaví čiernu stavbu, bude ju musieť zbúrať.

Búranie už existujúcich nelegálnych stavieb však neprebehne hneď. „Musíme riešiť zvlášť už existujúce stavby. Nový zákon ich ohraničí konkrétnou lehotou,“ vysvetľoval Palko. Zároveň však odmieta, že nový zákon by zavádzal možnosť dodatočného povoľovania stavieb mimo prechodného obdobia.

Prechodné obdobie bude tri roky a ďalších päť rokov budú mať stavebné úrady na rozhodnutie. V praxi však môžu zlegalizovať čiernu stavbu, len ak je v súlade s územným plánom, v opačnom prípade dôjde k zbúraniu. Rovnaký scenár čaká aj staviteľov, ktorí lehoty nestihnú.

Na žiadosť stavebníka spĺňajúcu všetky náležitosti bude možné stavby postavené bez povolenia dodatočne povoliť od účinnosti nového zákona, a teda od 1. júla 2016, v prechodnej lehote troch rokov (do 30. júna 2019). Dovtedy bude musieť stavebník podať na úrad žiadosť. „Podľa môjho názoru je táto lehota nedostatočná. Proces vydania stavebného povolenia môže trvať aj niekoľko rokov. Mnoho ľudí ani nevie, že niečo má postavené načierno a prídu na to až napríklad pri dedení,“ tvrdí Marek Dinuš zo spoločnosti Geodetky.sk, ktorá sa venuje stavebným konaniam.

Na druhej strane je verejnosť často nahnevaná na niektorých boháčov, ktorí stavajú nelegálne a tlak verejnosti smeruje k tomu, aby sa nelegálne vily búrali hneď. Pôvodný zámer v novom zákone hovoril o prechodnom období s dĺžkou jedného roka. Do návrhu zákona sa nakoniec dostala trojročná lehota. „Konečné rozhodnutie je však v rukách poslancov, ktorí ešte môžu dĺžku prechodného obdobia zmeniť,“ dodáva Palko.

Ak stavebník žiadosť nepodá, stavebný úrad bude môcť konať aj z vlastného podnetu. V tomto prípade sa však prechodné obdobie končí až 30. júna 2024. „Absolútne si neviem predstaviť, že by obec dokázala odhaliť všetky stavby, ktoré má na území bez stavebného povolenia a ktoré ho zároveň potrebujú,“ poukazuje na praktickú stránku Dinuš. Palko však tvrdí, že každý starosta musí vedieť, na ktorú stavbu vo svojej obci stavebné povolenie vydal a na ktorú nie.

V malých obciach bude môcť dôjsť k začatiu plynutia trojročného prechodného obdobia až po schválení územného plánu. Tým najmenším obciam zákon ukladá povinnosť vytvoriť si plán až do roku 2037. V obciach s menej ako 500 obyvateľmi sa teda čierne stavby, ktoré vznikli pred účinnosťou nového zákona a nie sú dodatočne zlegalizované, môžu začať búrať teoreticky až v roku 2040. „Dodatočné povolenie nepovolenej stavby po účinnosti nového zákona nebude možné,“ uvádza ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja.

Stavebník nepovolenej stavby bude povinný ju odstrániť na vlastné náklady. Stavebný úrad bude môcť rozhodnúť aj o zastavení stavebných prác na nepovolenej stavbe. V prípade, že stavebník bude dané rozhodnutie ignorovať, môže mu úrad napríklad zakázať vstup na stavbu, ktorú na jeho náklady uzavrie, uzamkne a dá strážiť strážnou službou. Navyše bude môcť dať podnet živnostenskému úradu na odňatie živnostenského oprávnenia.

V prípade, že stavebník čiernu stavbu v určenej lehote neodstráni, stavebný úrad podá trestné oznámenie. Kto stavbu neodstránil, bude čeliť obvineniu z trestného činu neoprávneného uskutočňovania stavby a marenia výkonu rozhodnutia, a teda bude mu hroziť odňatie slobody na dva až päť rokov. Nebude to však platiť pre jednoduché a drobné stavby.

Štátny tajomník Palko však nedokázal presne popísať, ako sa štát postaví k čiernym stavbám v rómskych osadách. „Ak je niekto nemajetný, tak nestavia,“ zaznela od Palka odpoveď na túto tému. Samotný výkon odstránenia stavby zabezpečí Slovenská stavebná inšpekcia.

Osud nelegálnych stavieb

  • Dodatočnej legalizácii budú podliehať len stavby bez povolenia postavené do účinnosti nového zákona, teda do 30. júna 2016
  • Nové čierne stavby postavené po 1. júli 2016 sa budú hneď búrať, staré stavby sa zbúrajú, ak sa zamietne dodatočná legalizácia
  • Stavebník môže podať žiadosť na dodatočné povolenie stavby do 30. júna 2019
  • Stavebný úrad môže z vlastného podnetu stavby dodatočne povoliť do 30. júna 2024
  • Búrať sa bude na náklady stavebníka
  • Po neodstránení čiernej stavby bude nasledovať exekúcia a trestné oznámenie
  • Presný počet čiernych stavieb na Slovensku nie je známy

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #čierne stavby