Pokuty čierne stavby nezastavia

Pokuty v novom stavebnom zákone nezastavia ľudí, ktorí stavajú načierno. Zákon stanoví minimálnu hranicu pokút, ktoré však stavebné úrady dávajú už teraz a horné hranice sa príliš neposunú.

21.06.2015 09:00
debata (3)

Za menší objekt bez povolenia tak naďalej nemusí byť sankcia vyššia ako sto eur. Viac sa čaká od búrania, ale aj tu je otázne, ako to bude v praxi fungovať. Búrať nelegálny objekt totiž možno už teraz, ale obce na to často nemajú peniaze, keďže pri vymáhaní nákladov na búranie môžu naraziť na zdĺhavú súdnu tortúru a toto riziko bude platiť aj s novým zákonom.

Oficiálne z návrhu nového zákona, ktorý má platiť od 1. júla 2016, vyplýva, že kto stihne stavbu bez povolenia dokončiť do konca júna budúceho roka, má šancu na to, že sa objekt nezbúra a dodatočne za pár rokov zlegalizuje.

Stavby bez povolenia dokončené po júni 2016 sa však podľa nového stavebného zákona už majú búrať. „Neoprávnené uskutočňovanie stavby je v zmysle návrhu stavebného zákona považované za marenie výkonu úradného rozhodnutia. Je to trestný čin a Trestný poriadok hovorí v takomto prípade o odňatí slobody v trvaní dvoch až piatich rokov,“ hovorí štátny tajomník rezortu dopravy František Palko.

Stavebníci kritizujú, že nový zákon nezavádza pokuty pre úradníkov, ktorí často nedodržiavajú 30–dňové lehoty na rozhodnutie a konania sa naťahujú niekedy aj na niekoľko rokov. Nový zákon stanovuje minimálne pokuty pre stavebníkov, nulové pokuty sa často nepoužívajú ani teraz. „Pokuty nezvykneme úplne odpúšťať. Aby sme udržali disciplínu stavebníkov, zvykneme uložiť aj symbolickú pokutu,“ povedal Michal Kotrady, starosta Smižian.

Uskutočnenie drobnej alebo jednoduchej stavby bez povolenia bude stavebníka, resp. zhotoviteľa stavby stáť od 100 do 5 000 eur. Pri väčších stavbách stúpa pokuta na 5–tisíc až 30–tisíc eur. Ak stavba stojí na pozemku, ktorý nie je stavebným pozemkom, sankcia môže dosiahnuť až 150–tisíc eur.

Za zmeny stavby, stavebné úpravy a udržiavacie práce bez stavebného súhlasu nový zákon ukladá pre stavebníka pokutu 100 až 500 eur. Užívanie stavby bez povolenia alebo kolaudácie bude sankcionované sumou do 3 000 eur.

Stavebník, ktorý robí stavbu, zmeny stavby alebo zmeny v užívaní bez povolenia, dostane pokutu v intervale od 10– do 50–tisíc eur. Stavebný úrad alebo stavebný inšpektorát môžu udeliť pokutu aj opakovane, a to do dvojnásobnej výšky. V extrémnych prípadoch môže stavebník alebo zhotoviteľ stavby prísť až o 300–tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #stavebný zákon