Plyn na jeseň zlacnie, čaká sa o koľko

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví SR (ÚRSO) v súčasnosti finišuje s cenovým konaním pre ceny plynu pre domácnosti a malé podniky.

21.07.2015 12:20
debata (4)

Tieto kategórie odberateľov by mali mať od jesene lacnejší plyn. Niektorí dodávatelia plynu pripúšťajú pokles cien komodity na svetových trhoch, na čo sa odvoláva regulačný úrad, ktorý vytvára malý priestor pre zníženie cien plynu pre domácnosti a malé podniky. Na druhej strane však poukazujú, že ceny za dodávky plynu sú v porovnaní s okolitými krajinami dlhodobo na najnižšej úrovni.

"Je neodškriepiteľný fakt, že na Slovensku máme dnes v porovnaní s okolitými krajinami jednu z najnižších koncových cien plynu pre regulované subjekty domácnosti a malé a stredné podniky,“ uviedol pre portál vEnergetike.sk konateľ spoločnosti RWE Gas Slovensko Miroslav Kulla. Regulátor by sa však mal podľa dodávateľov skôr pozrieť na platby za prenos a distribúciu plynu, ktoré taktiež vstupujú do koncovej ceny plynu.

"Dôslednejšia regulácia by mala byť v oblastiach, kde neexistuje konkurencia, čo je napríklad pri preprave a distribúcii,“ myslí si riaditeľ predaja spoločnosti Slovakia Energy Jiří Koudela. Ak sa podľa dodávateľov pozrieme na zloženie koncovej ceny a porovnáme to s okolitými krajinami, tak zistíme, že podiel časti dodávateľa na koncovej cene na Slovensku je spomedzi krajín V4 najnižší ako v relatívnom, tak aj absolútnom vyjadrení.

Podľa riaditeľa retailu spoločnosti ČEZ Slovensko Stanislava Kovalika súčasné parametre výpočtu regulovanej ceny sú málo exaktné a ťažko predvídateľné. "Navyše cenový strop určuje ceny dominantného dodávateľa, čo môže byť pre iných dodávateľov s iným spôsobom nákupu a nákladov výrazne obmedzujúce. Privítali by sme lepšiu predvídateľnosť regulácie a v rámci nej najmä zohľadnenie individuálnych parametrov jednotlivých dodávateľov,“ dodal Kovalik.

Firma RWE Gas Slovensko je proti tomu, aby sa tak striktne regulovali ceny energií a plynu pre domácnosti a malé a stredné podniky. Najdôležitejšia je podľa Kullu celková výška ročnej faktúry, nielen jednotková cena. "Myslíme si, že viac než regulácia cien pomôže udržať ceny na uzde konkurenčný boj a rozvoj energetickej efektívnosti,“ doplnil Kulla.

Dodávatelia sa nebránia ambícii štátu ochraňovať slabých spotrebiteľov od prílišných výkyvov ceny plynu. Nechápu však plošnú reguláciu koncovej ceny prostredníctvom cenového stropu. "Nie všetky domácnosti sú sociálne exponované, nie všetkým musí štát pomáhať v rovnakej miere. Regulácia koncových cien brzdí rozvoj konkurencie, odrádza nové subjekty od vstupu na trh a v konečnom dôsledku tak dáva slovenskému spotrebiteľovi menšiu možnosť voľby,“ dodal Kulla, podľa ktorého by slovenské domácnosti získali viac, keby sa postupne deregulovali koncové ceny a štát by na seba prevzal zodpovednosť pomáhať tým skutočne sociálne najslabším.

Regulačný úrad v polovici júna informoval, že začína z vlastného podnetu cenové konanie pre nové ceny pre domácnosti a malé podniky. Ako vtedy informoval podpredseda ÚRSO Miroslav Čelinský, úrad sa po vyhodnotení situácie na medzinárodnom trhu so zemným plynom rozhodol zasiahnuť do cenového prostredia, pretože ceny plynu pre slovenských odberateľov nedostatočne reagujú na zmenené podmienky na trhoch.

„To môže viesť k narušeniu rovnováhy a neúmernému zisku dodávateľov na úkor odberateľov plynu,“ uviedol pred zhruba mesiacom Čelinský. O koľko by mohli ceny plynu pre slovenské domácnosti či malé podniky klesnúť, zatiaľ regulátor nechcel konkretizovať.

Po tom, čo regulátor začal cenové konanie vo veci zníženia cien plynu už počas roka a nie koncom roka, ako je to vo väčšine prípadov, môžu sa naplniť slová predsedu vlády Roberta Fica o dvojcifernom znížení cien plynu pre domácnosti. Premiér ešte v minulom roku avizoval, že ceny plynu pre domácnosti by sa mohli v roku 2015 a 2016 súhrne znížiť o dvojciferné číslo, čiže najmenej o 10 %. Domácnostiam pritom naposledy klesli ceny plynu začiatkom tohto roka v priemere o 1,14 percenta.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn