Plyn výrazne zlacnie, domácnosti ušetria desatinu

Od septembra budú mať domácnosti a menšie firmy lacnejší plyn. Regulačný úrad rozhodol o jeho znížení v priemere o 3,91 percenta. Vláda navyše prichádza s vratkou, ktorá by cenu mala znížiť o 6 percent.

29.07.2015 10:55 , aktualizované: 14:25
Robert Fico, sociálny balíček Foto: ,
Premiér Robert Fico v stredu 29. júla 2015 odškrtáva ako posledný splnený bod v prvom sociálnom balíčku vlády zníženie cien plynu pred domácnosti.
debata (105)

Vratka je súčasťou prvého sociálneho balíčka vlády. Podľa premiéra Roberta Fica dostanú odberatelia plynu v regulovaných tarifách (D1, D2 a D3) na konci roka späť šesť percent zo svojej spotreby plynu. Toto opatrenie bude stáť približne 47 miliónov eur. Podľa premiéra to umožnilo dobré hospodárenie spoločnosti SPP, ktorej je štát 100%-tným vlastníkom.

Prvý sociálny balíček predpokladal zníženie cien plynu o dvojciferné číslo. Po dvoch zníženiach, o ktorých rozhodol regulačný úrad, spolu s vratkou vlády by domácnosti mali mať ceny plynu nižšie o viac ako desatinu.

Vratka by mala prísť poštovou poukážkou. V prípade tarify D1 by malo ísť jednotne o 10 eur, vo vyšších tarifách to bude rozpätie 14 až 165 eur, podľa celoročnej spotreby.

Vratky za plyn by mali dostať všetky domácnosti odoberajúce plyn priamo od SPP, ale aj od alternatívnych dodávateľov.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) rozhodol o znížení regulovaných cien plynu už počas minulého týždňa, ale až v stredu oznámil jeho výšku. V tarifnej skupine D1 klesne sadzba za odobratý plyn na 0,0516 eura za kilowathodinu, v tarifnej skupine D2 sa zníži sadzba na 0,0379 eura za kilowathodinu a v skupine D3 klesne cena na 0,0363 eura za kilowathodinu.

Ako poznamenal šéf úradu Holjenčík, znižujú sa variabilné zložky ceny plynu, fixné zostávajú nezmenené. Priemerná cena sa tak v tarife D1 zníži o 1,83 %, v tarife D2 o 3,92 % a v tarife D3 o 4,21 %. Priemerná cena za dodávku plynu malým podnikom od 1. septembra oproti súčasne platnej cene klesne o 3,7 %.

ÚRSO začal cenové konanie voči regulovanému subjektu Slovenský plynárenský priemysel, a.s. z vlastného podnetu. „Úrad konštatoval, že domáci trh s plynom potrebuje zásah do cenového prostredia, pretože napriek tomu, že sme stanovili maximálne ceny plynu a vytvorili tak vhodné podmienky na tvorbu cien voľnou súťažou dodávateľov, ich ceny nedostatočne kopírovali trend poklesu ceny komodity na medzinárodných trhoch,“ priblížil Holjenčík. Zároveň dodal, že dominantné postavenie na trhu má SPP, ktorého cenník preberá väčšina dodávateľov plynu.

„Úrad preto rozhodol o zmene cien za dodávku zemného plynu pre domácnosti a pre malé podniky pre Slovenský plynárenský priemysel, a.s.,“ doplnil Holjenčík.

105 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #ÚRSO