Plyn by opäť mal zlacnieť

Plyn pre domácnosti a malé podniky bude zrejme lacnejší. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) totiž začal v utorok 3. novembra z vlastnej iniciatívy cenové konanie voči Slovenskému plynárenskému priemyslu vo veci zníženia ceny zemného plynu.

03.11.2015 13:55
debata (1)

Dôvodom je vývoj na medzinárodnom trhu so zemným plynom, na základe ktorého regulátor dospel k názoru, že trend znižovania cien na trhoch je potrebné premietnuť aj do regulovaných cien pre odberateľov. „O výsledku cenového konania, o konkrétnych zmenách v cenách za dodávku zemného plynu, bude úrad informovať verejnosť hneď po skončení cenového konania a vydaní rozhodnutia,“ informuje ÚRSO.

Séria prehodnocovaní cien plynu regulátorom tak pokračuje. Úrad totiž len koncom júla rozhodol o druhom znížení cien v tomto roku. Po tomto verdikte cena za dodávku zemného plynu pre domácnosti od 1. septembra tohto roka klesla priemerne o 3,91 %. V tarifnej skupine D1 klesla sadzba za odobratý plyn na 0,0516 eura za kilowatthodinu, v tarifnej skupine D2 sa znížila sadzba na 0,0379 eura za kilowatthodinu a v skupine D3 oslabila cena na 0,0363 eura za kilowatthodinu. Znížili sa variabilné zložky ceny plynu, fixné zostali bez zmeny. Priemerná cena sa tak v tarife D1 znížila o 1,83 %, v tarife D2 o 3,92 % a v tarife D3 o 4,21 %. Priemerná cena za dodávku plynu malým podnikom od 1. septembra klesla o 3,7 %.

Domácnosti sa okrem toho môžu tešiť aj zo šekov, ktoré budú vo forme vratky za dodávku plynu dostávať od štátu. Ten sa totiž zaviazal, že domácnostiam preplatí 6 % ročnej platby za plyn. Vláda tak mala splniť svoj sľub, že v rokoch 2015 a 2016 sa zníži cena plynu o dvojciferné percento. O zvyšok zníženia sa postaral práve nezávislý regulátor, ktorý v tomto roku zatiaľ rozhodol už o dvoch zníženiach cien plynu pre domácnosti v súhrne o vyše 5 %. Vratky vrátane dane z pridanej hodnoty pritom vyjdú zo štátneho rozpočtu 47 mil. eur a domácnosti dostanú od 10 eur do 165 eur v závislosti od úrovne spotreby zemného plynu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #SPP