IUR: Poplatok za rozvoj zdvihne náklady v bytoch

Zákon o miestnom poplatku za rozvoj, ktorý poslanci NR SR schválili v piatok 20. novembra, dodatočne zaťaží občanov s nižšími príjmami žijúcich v bytoch a tiež predraží rekonštrukcie už existujúcich budov.

24.11.2015 17:27
debata (18)

O týchto rizikách prijatého zákona informoval na utorkovej tlačovej besede výkonný riaditeľ Inštitútu urbánneho rozvoja (IUR) Juraj Suchánek. IUR, ktorý tvorbu zákona inicioval, upozorňoval na nedostatky už od jeho predloženia v parlamente poslancom za stranu SMER-SD Igorom Chomom a primátorom mesta Košice Richardom Rašim.

Z predmetu poplatku sú podľa schváleného zákona vylúčení stavitelia rodinných domov s úžitkovou podlahovou plochou do 150 metrov štvorcových. Takáto zmena povedie podľa IUR k tomu, že na tento poplatok sa tak budú skladať iní obyvatelia obce, žijúci prevažne v bytových domoch. "Zákon od poslancov a primátorov Igora Chomu a Richarda Rašiho pocítia najmä mladé rodiny, ktoré si riešia bývanie v bytovkách, keď sa budú prostredníctvom poplatku za rozvoj skladať na škôlky, školy, cesty a inú infraštruktúru aj v prospech majetnejších spoluobčanov z nových rodinných domov,“ komentoval túto zmenu Suchánek. IUR tiež upozorňuje, že tento krok bude viesť k vytváraniu periférnych mestských satelitov spôsobených odlivom obyvateľov z miest, keďže bývanie v meste bude drahšie. Satelitné mestečká ale podľa IUR nebudú mať zdroje na ich rozvoj a budovanie infraštruktúry.

Z návrhu zákona pri jeho schvaľovaní vypadla výnimka poplatku pre rekonštrukcie. Predmetom poplatku za rozvoj sa preto stávajú aj rekonštrukcie, pre ktoré je potrebné stavebné povolenie, ako napríklad zateplenie bytových domov. IUR na tento problém upozorňoval predkladateľov ešte pred schvaľovaním samotného zákona, no tí pozvánku na rokovanie ignorovali, rovnako nebol zohľadnený ani otvorený list všetkým poslancom, v ktorom IUR na tento problém tiež upozorňoval. "Napriek opakovaným upozornenia IUR na potrebu dopracovať zákon predkladatelia odmietli ďalšie rokovania a prijali zákon tak, že prakticky spoplatňuje aj všetky rekonštrukcie, pri ktorých je potrebné stavebné povolenie,“ informoval riaditeľ. Podľa IUR sú tieto problémy v novom zákone dôsledkom urýchleného schválenia poslaneckého návrhu. "V snahe urýchlene schváliť zákon ignorovali (predkladatelia – pozn. redakcie) upozornenie na dopady, ktoré vyplývali z napohľad drobných legislatívno-technických zmien,“ dodal Suchánek.

Ďalší problém, ktorý sa podľa IUR nevyriešil a na ktorý inštitút dlhodobo upozorňoval, bola možná výška poplatku od 10 eur do 45 eur za meter štvorcový výstavby, ktorej horná hranica sa v schválenom znení zákona znížila na 35 eur za meter štvorcový. Nedostatkom tiež je, že najmenšie územie, ktoré je možné spoplatniť, musí obsahovať minimálne 5 % všetkých obyvateľov obce. Zákon tak podľa IUR dáva možnosť stanoviť maximálny poplatok na vybrané územie, no bez väzby na okolie, ktoré zároveň ale nemusí byť spoplatnené. Keďže nový zákon nevyžaduje od samosprávy dokladovať svoje rozhodnutia pri spoplatňovaní územia obce, umožňuje tak cielenie poplatkov. Podľa IUR sa tak zákon stáva korupčným nástrojom, kedy sa samospráva môže na výške poplatku dohodnúť s rôznymi záujmovými skupinami a investormi. Zákon tiež neupravuje, v akej lokalite musí byť použitý výnos z poplatku za rozvoj. "Pri rozsahu 4 strany obsahuje zákon o poplatku za rozvoj množstvo problematických častí, zavádza diskrimináciu, zvyšuje cenu novej výstavby a podporuje netransparentné až korupčné prostredie,“ zhrnul zákon vo svojej prezentácii Suchánek.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #poplatky #obec