O zelenú energiu má záujem takmer 50-tisíc Slovákov

Domácnosti môžu od 1. decembra 2015 žiadať o príspevky na inštaláciu zariadení využívajúcich obnoviteľné zdroje energie z európskych i štátnych zdrojov. Spustenie projektu ohlásil predseda vlády Robert Fico počas otvorenia prvého konzultačného centra projektu Zelená domácnostiam v Banskej Bystrici.

01.12.2015 16:47
debata (1)

"V prvej etape sme vyčlenili z európskych zdrojov na tento príspevok 45 miliónov eur. Je však o to obrovský záujem, od otvorenia internetovej stránky sa prihlásilo takmer 50 tisíc záujemcov o informácie a kontakty. Dá sa preto predpokladať, že táto suma nebude postačovať a už teraz vážne uvažujeme, že bude potrebné ju zvýšiť o 10 až 15 tisíc miliónov eur,“ uviedol premiér.

Finančná podpora sa týka predovšetkým inštalácie fotovoltaických článkov, solárnych kolektorov, tepelných čerpadiel a kotlov na biomasu. Je súčasťou druhého vládneho balíčka. Príspevok vo forme poukážky si domácnosti uplatnia u zhotoviteľa pred ukončením inštalácie zariadenia. Preto nemusia mať k dispozícii celú sumu. Zhotoviteľ požiada o preplatenie poukážky Slovenskú inovačnú a energetickú agentúru (SIEA) po ukončení inštalácie.

"Investície do moderných zariadení, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu, sa v rodinných rozpočtoch nehľadajú ľahko aj preto, že väčšina prostriedkov sa minie na samotnú stavbu alebo výmenu okien a zateplenie. Tento program má preto aj ďalší rozmer. Môže ľudí motivovať, aby sa začali aktívne zaujímať o najvhodnejšie riešenia pri využívaní energie a umožniť im už dnes prístup k zariadeniam, ktorých kúpu by inak odkladali, alebo by si ich vôbec nemohli dovoliť, “ povedala generálna riaditeľka SIEA Svetlana Gavorová. "Dnes evidujeme už 112 žiadostí dodávateľov takýchto zariadení. Postupne budeme s nimi uzatvárať zmluvy, musia však spĺňať určité podmienky. V prvom rade musia predložiť výučný list alebo výpis z Obchodného registra a musia byť odborne spôsobilí vykonávať takúto činnosť,“ doplnila.

Do roku 2018 by malo byť na Slovensku inštalovaných 14 tisíc zariadení využívajúcich obnoviteľné zdroje energie. "Program Zelená domácnostiam je plne v súlade so stratégiou zvyšovania podielu ekologických zdrojov energie. Máme záväzok do roku 2020 dosiahnuť 14-percentný podiel obnoviteľných zdrojov energie z celkovej spotreby. Dnes sme na úrovni približne 11 %. Takéto projekty prispievajú k tomu, aby sme sa priblížili k požadovanému európskemu štandardu,“ uviedol v tejto súvislosti minister hospodárstva Vazil Hudák.

Ako zdôraznil Robert Fico, tento program má aj širší záber, lebo okrem úspor pre domácnosti prináša aj podporu výrobcov energetických zariadení a úsporu energie z dlhodobého hľadiska pre celú spoločnosť. Navyše jeho realizácia nemá negatívny vplyv na verejné financie. Zdroje boli získané vďaka lepšiemu výberu daní, nižším daňovým únikom a vďaka európskym fondom.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #zelená energia