Vratky za plyn budú od 10 do 165 eur

Domácnostiam, ktoré používajú zemný plyn, poskytne vláda jednorazový príspevok od desať do 165 eur. Vyplýva to z materiálu ministerstva hospodárstva. Čiastočnú kompenzáciu účtov za plyn zaradil kabinet premiéra Roberta Fica pred nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami medzi opatrenia na zlepšenie životnej úrovne.

10.12.2015 13:21
debata (7)

Na päťmiliónovom Slovensku dostane príspevok asi 1,4 milióna odberateľov, a to bez ohľadu na to, či odoberajú plyn od štátom kontrolovanej spoločnosti SPP alebo od alternatívnych dodávateľov. Podmienkou vyplatenia kompenzácie je ročná spotreba zemného plynu do zhruba 6470 metrov kubických a uzavretá zmluva o dodávke plynu k začiatku tohto novembra.

Výška štátneho príspevku závisí na spotrebe plynu. Rodiny, ktoré plyn využívajú na varenie, ohrev vody alebo aj na kúrenie, dostanú od štátu asi šesť percent ročnej platby za plyn. Napríklad domácnostiam s ročnou spotrebou 2000 metrov kubických plynu ministerstvo hospodárstva vyplatí 65 eur.

Na poskytnutie spomínané kompenzácie vláda vyčlenila v štátnom rozpočte na budúci rok 48 miliónov eur.

Náklady na energie a potraviny tvoria značnú časť výdavkov Slovákov. Regulované ceny plynu pre domácnosti na Slovensku tento rok klesli dvakrát; najprv sa v januári znížili o viac ako percento, v septembri potom o takmer štyri percentá. Na začiatku budúceho roka plyn podľa rozhodnutia energetického regulačného úradu ÚRSO zlacnie v priemere o ďalších 3,6 percenta.

Najväčším dodávateľom zemného plynu sú na Slovensku štátne plynárne SPP.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #vratka