O program Zelená domácnostiam je obrovský záujem

Poukážky z programu na podporu obnoviteľných zdrojov energií (OZE) Zelená domácnostiam sa už minuli.

28.12.2015 08:42
debata

Prvé kolo dotácii sa začalo 1. decembra a o štyri dni už boli všetky prostriedky rezervované. Celkovo išlo o sumu 3,25 mil. eur. Žiadosti bude možné znovu podávať v druhom kole, ktoré bude vyhlásené v januári budúceho roka a malo by naň byť vyčlenených viac finančných prostriedkov, ako na prvé kolo. Podľa stránky www.zelenadomacnostiam.sk budú mať domácnosti šancu uplatniť si poukážky na inštaláciu 1 453 malých zariadení na využívanie OZE.

V prvom kole projektu Zelená domácnostiam bolo k dispozícii 7 % z celkovej vyčlenenej sumy, ktorá dosahuje 45 miliónov eur. Najväčší záujem bol o fotovoltické systémy určené na výrobu elektriny, ku ktorým bolo prijatých 574 žiadostí. O poukážky na solárne kolektory zabezpečujúce ohrev vody požiadalo 472 domácností. Tepelné čerpadlá si chce dať aj vďaka poukážkam nainštalovať 307 vlastníkov rodinných domov. Kotly na biomasu si zvolilo 100 žiadateľov.

Začiatok projektu ohlásil predseda vlády Robert Fico 1. decembra tohto roku, počas otvorenia prvého konzultačného centra projektu Zelená domácnostiam v Banskej Bystrici. "V prvej etape sme vyčlenili z európskych zdrojov na tento príspevok 45 miliónov eur. Je však o to obrovský záujem, od otvorenia internetovej stránky sa prihlásilo takmer 50 tisíc záujemcov o informácie a kontakty. Dá sa preto predpokladať, že táto suma nebude postačovať a už teraz vážne uvažujeme, že bude potrebné ju zvýšiť o 10 až 15 miliónov eur,“ povedal premiér.

Finančná podpora sa týka inštalácie fotovoltických článkov, solárnych kolektorov, tepelných čerpadiel a kotlov na biomasu. Je súčasťou druhého vládneho balíčka pre ľudí. Príspevok vo forme poukážky si domácnosti uplatnia u zhotoviteľa pred ukončením inštalácie zariadenia. Preto nemusia mať k dispozícii celú sumu. Zhotoviteľ požiada o preplatenie poukážky (SIEA) po ukončení inštalácie. Štát preplatí 30 až 50 % nákladov na celý solárny systém, vrátane inštalácie zariadenia.

Na pilotný projekt Zelená domácnostiam, ktorý bude trvať do konca roka 2018, je zatiaľ vyčlenená suma 45 miliónov eur. V rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia je vyčlenených spolu až 115 miliónov eur a vláda očakáva, že sa z nich nainštaluje vyše 15 000 systémov na využívanie OZE. Zariadenia na výrobu elektriny sú obmedzené výkonom do 10 kW.

debata chyba
Viac na túto tému: #dom #solár #ekológia