Na vratky za plyn si domácnosti ešte počkajú

Slovenské domácnosti si budú musieť ešte na takzvané vratky plynu chvíľu počkať. Ministerstvo hospodárstva SR totiž ešte podľa oficiálne zverejnených informácií nestihlo vyhodnotiť skrátené medzirezortné pripomienkové konanie k vyhláške, ktorá stanovuje pravidlá vracania peňazí za spotrebovaný plyn v minulom roku.

03.01.2016 15:06
debata (17)

To trvalo od 12. do 16 decembra minulého roka. Dá sa teda predpokladať, že pre vianočné a novoročné sviatky dostanú slovenské domácnosti späť peniaze trocha neskôr, ako hneď začiatkom nového roka.

Počas sedemdňového skráteného pripomienkového konania dostalo ministerstvo vyše 30 pripomienok. Z toho sedem bolo zásadných. Jednu zásadnú pripomienku vzniesol aj Úrad pre reguláciu sieťových odvetví SR (ÚRSO). Regulátor upozornil ministerstvo, že nárok na plynovú vratku by nemali mať všetky domácnosti, ale len tie, ktoré nemajú podlžnosti voči svojim dodávateľom plynu. „Výplata štátneho príspevku je primárne určená na pomoc odberateľov plynu v domácnosti na čiastočnú úhradu už vynaložených nákladov na dodávku plynu, predovšetkým skupine odberateľov plynu v domácnosti, ktorí plyn využívajú na ohrev teplej vody a vykurovanie. Výplata štátneho príspevku by nemala byť určená neplatičom, u ktorých môžeme predpokladať, že získané peniaze nepoužijú na úhradu nákladov spojených s dodávkou plynu,“ myslí si regulačný úrad.

Ministerstvo financií SR upozornilo rezort hospodárstva, že realizácia plynových vratiek bude mať dopad na štátny rozpočet. "Ministerstvo hospodárstva bude poskytovať štátny príspevok odberateľom plynu, čo bude mať negatívny vplyv na štátny rozpočet,“ konštatovalo ministerstvo financií, ktoré žiada od rezortu hospodárstva, aby vo vyhláške taktiež vyčíslilo výdavky na poštové služby spojené s plynovými vratkami, ako aj to, akými prostriedkami plánuje tieto služby hradiť. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny upozornilo ministerstvo hospodárstva, že plynové vratky budú mať pozitívny sociálny vplyv na obyvateľstvo, a nie žiadny, ako to tvrdí vo vyhláške.

Podľa ministerskej vyhlášky by mali slovenské domácnosti od štátu dostať naspäť peniaze za spotrebovaný zemný plyn v minulom roku v sume od 10 do 165 eur. Podľa toho, koľko plynu spotrebovali. Celkovo by malo na tento účel ísť z budúcoročného štátneho rozpočtu zhruba 47 miliónov eur.

Na plynové vratky bude mať nárok každý odberateľ, ktorý splní dve podmienky. Prvou podmienkou je, že nespotreboval za ostatných 12 mesiacov viac ako 68 573 kilowat­thodín plynu. Príspevok bude teda vyplácaný odberateľom so zazmluvnenou tarifou D1 až D3. Nebude sa to týkať odberateľov v tarife D4, medzi ktorých patria napríklad aj „vykurovači bazénov“.

Ďalším predpokladom pre vyplatenie príspevku je, že odberateľ mal uzatvorenú k prvému novembru minulého roka platnú zmluvu o združenej dodávke plynu do konkrétneho odberného miesta s akýmkoľvek dodávateľom plynu. Príspevok sa teda bude vyplácať odberateľovi, ktorému bola k prvému novembru tohto roka realizovaná dodávka plynu do konkrétneho odberného miesta na základe zmluvy o združenej dodávke plynu.

Odberatelia nebudú musieť pre vratky plynu nič urobiť. Začiatkom roka by im mal prísť šek s vypočítanou sumou, ktorú im vyplatí pošta. Plynové vratky zaviedla súčasná vláda SR v rámci druhého sociálneho balíčka, ktorý pripravila vládnuca strana Smer-SD.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt #plyn