Slovenské domácnosti počas vianočných sviatkov kúrili viac ako vlani

Slovenské domácnosti počas uplynulých vianočných sviatkov spotrebovali viac tepla, ako to bolo rok predtým.

05.01.2016 12:57
debata (9)

Ako informoval Slovenský zväz výrobcov tepla, na vykurovanie sme spotrebovali o 7 % viac tepla. Zároveň však Slováci spotrebovali o 20 % tepla menej ako v roku 2012, v ktorom boli najchladnejšie vianočné sviatky za uplynulých päť rokov.

„Spotreba tepla na vykurovanie je závislá na vonkajšej teplote. Vianočné sviatky 2015 neboli z hľadiska priemerných vonkajších teplôt najteplejšie, ale najstabilnejšie,“ uviedol predseda zväzu Miroslav Obšivaný.

Podľa teplárov aj počas ostatných vianočných sviatkov sa potvrdilo, že slovenské domácnosti počas nich spotrebujú viac teplej vody. „Porovnanie správania Slovákov v oblasti zásobovania teplom za posledných 5 rokov ukazuje, že Slováci svoje zvyky nemenia. Spotreba teplej vody každoročne pred vianočnými sviatkami stúpa a svoj vrchol dosahuje práve počas Štedrého dňa, kedy je o 93 % vyššia ako počas bežného pracovného dňa. Tento trend je dlhodobý a potvrdil sa aj v roku 2015,“ konštatoval Obšivaný.

Medziročné porovnanie teplárenských spoločností združených vo zväze taktiež ukázalo aj ďalší zaujímavý fakt, ktorý sa týka takzvanej mernej spotreby tepla na ohrev teplej vody. Tento ukazovateľ hovorí, koľko tepla potrebujeme na ohrev jedného metra kubických teplej vody. „Práve vďaka tomu, že počas Štedrého dňa je spotreba teplej vody najvyššia v roku, ukazovateľ mernej spotreby dosahuje najnižšie hodnoty. Teda na ohrev jedného metra kubických teplej vody počas Štedrého dňa spotrebujeme najmenej tepla v celom roku. A to až o 20 %,“ dodal Obšivaný. Podľa teplárov je to spôsobené tým, že sa potvrdilo staré známe pravidlo – čím sa veci robia vo väčšom, tým je možné ich robiť efektívnejšie.

Slovenský zväz výrobcov tepla združuje naprieč celým Slovenskom dodávateľov tepla. V 97 spoločnostiach združených vo zväze pracuje takmer 4 tisíc ľudí, ktorí zabezpečujú výrobu a dodávku tepla a teplej vody.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt #kúrenie