Štát podporí výstavbu 1500 bytov pre mladých ročne

Vládny Smer začína s realizáciou opatrení tretieho balíka napriek blížiacim sa parlamentným voľbám. Premiér Robert Fico v piatok odškrtol ako prvé opatrenie finančnú podporu výstavby nájomných bytov pre mladých ľudí za zvýhodnených podmienok. Štát by mal na to poskytovať ročne 30 mil. eur, čo by malo stačiť na 1 500 tzv. štartovacích bytov.

29.01.2016 14:18
debata (31)

V nasledujúcich troch rokoch by malo ísť z rozpočtu ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja na tento účel 90 mil. eur a postaviť by sa malo 4,5 tis. až 5 tis. bytov pre mladých ľudí vo veku do 35 rokov. Dotácia štátu obciam a mestám sa má zvýšiť zo 40 % na 50 % z obstarávacej ceny nájomného bytu a na zvyšnú sumu nákladov budú môcť samosprávy získať bezúročný úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania namiesto súčasného úveru s jednopercentným úrokom.

„Nebudeme čakať na prípadný vstup Smeru do novej vlády. Začíname teda napriek tomu, že sme krátko pred koncom druhého mandátu mojej vlády, s napĺňaním tretieho balíka,“ povedal premiér Fico v priestoroch ministerstva dopravy a výstavby.

Podpora výstavby nájomných bytov pre mladých má byť podľa neho zameraná najmä na regióny s možnosťami nájdenia pracovných príležitostí. Ako príklad uviedol Nitru a okolie v súvislosti so schválenou investíciou automobilky Jaguar Land Rover. Limitom pre získanie takéhoto bytu bude nielen vek do 35 rokov, ale aj príjem do 4,5-násobku životného minima pre jednotlivca alebo rodinu. Maximálne dvojizbové byty by mali mať plochu najviac 60 štvorcových metrov, pričom lehota prenájmu má byť najviac tri plus tri roky. „Chceme, aby to boli štartovacie byty, či už pre individuálne osoby alebo mladé rodiny,“ uviedol Fico.

Štátny tajomník ministerstva dopravy a výstavby František Palko upozornil, že Slovensko vo výstavbe verejných nájomných bytov zaostáva. Každý rok sa podľa neho dokončí vyše šestnásťtisíc bytov, ale uzavrie sa až 25-tisíc manželstiev. „Každý rok dokážeme podporiť viac ako tisícpäťsto až dvetisíc bytov, avšak dopyt je na úrovni zhruba šesťtisíc bytov ročne. Dôvody sú jednoznačne v prospech toho, aby sme pripravovali takéto inovatívne produkty ako štartovacie byty pre mladých nepochybne sú,“ povedal Palko.

Mladí pri súčasnej úrovni miezd na Slovensku majú problém kúpiť si vlastný byt, lebo priemerná cena na Slovensku je 1 229 eur za štvorcový meter, čo je dvojnásobok ceny v roku 2002. Mladí ľudia vo veku 20 až 34 rokov tvoria asi štvrtinu populácie krajiny a 61 % z týchto mladých, zhruba 800-tisíc, býva s rodičmi. „Chceme zvýšiť dostupnosť bývania na Slovensku práve pre túto kategóriu, sú to ľudia, ktorí dovŕšia najviac 35 rokov a neprekročia 4,5-násobok životného minima. Tí, ktorí zarábajú viac, majú na to, aby využili hypotekárny úver, stavebné sporenie,“ uviedol Palko. Štát chce podľa neho podporiť tých, ktorí nemajú na to, aby získali hypotekárny a stavebný úver, ale potrebujú bývať dôstojne.

Štartovacie byty pre mladých by mali vznikať v obciach a mestách s možnosťami rozvoja, kde prídu investori a vytvoria nové pracovné miesta. „Bytová politika musí byť súčasťou ekonomického rozvoja daného regiónu. Aby mladí ľudia za prácou mohli ísť a tým sa výrazne zvýši aj flexibilita trhu práce,“ povedal Palko. Suma 30 mil. eur ročne na podporu nájomných bytov pre mladých podľa neho nenaruší ďalšie nástroje štátu v bytovej politike. „Dopyt je zo strany mladých ľudí obrovský, preto predpokladáme, že tieto zdroje budú aj plne využité,“ dodal Palko.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #byt #nájomné byty