Dotácie na zelené energie sa hneď rozchytali

Druhé kolo národného projektu Zelená domácnostiam bolo vyhlásené 1. februára a v ten istý deň sa vyhradená suma rozchytala.

02.02.2016 11:00
debata (12)

Pôvodne vyčlenená suma štyri milióny eur nestačila pokryť záujem ľudí, preto Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) navýšila prostriedky pre 2. kolo o 3 milióny eur pre mimobratislavské regióny. Napriek zvýšenej sume sa aj toto kolo uzatvára, uviedla agentúra na webovej stránke zelenadomacnos­tiam.sk. V Bratislavskom kraji, ktorý mal zo sumy 4 milióny eur rezervovaných 500-tisíc eur, počet žiadostí o dotácie prekročil maximum ako v prvom z krajov.

Domácnosti dostanú poukážky. Tie odovzdajú firme, ktorá im bude realizovať inštaláciu niektorého zariadenia, ktoré šetria energiu – fotovoltické panely, solárny ohrev vody, tepelné čerpadlá či kotly na biomasu.

Domácnosti, ktoré odoslali žiadosť prostredníctvom vyššie uvedenej webovej stránky, dostanú informáciu o pridelení či nepridelení poukážok mailom. Inštaláciu musí poverená forma stihnúť do konca mája.

Agentúra pripravuje aj tretie kolo projektu, ktoré sa bude týkať inštalácie zariadení počas letných mesiacov.

Projekt Zelená domácnostiam je financovaný z eurofondov, z Operačného programu Kvalita životného prostredia.

V druhom kole národného projektu Zelená domácnostiam bolo vydaných 3 216 poukážok. Z toho 1 316 poukážok bolo vydaných na slnečné kolektory. Fotovoltických panelov sa týkalo 1 129 poukážok, 231 bolo kotlov na biomasu a 540 tepelných čerpadiel. Zamietavú odpoveď z dôvodu nedostatku finančných prostriedkov dostala tretina žiadateľov. O poukážky sa môžu uchádzať v ďalšom kole, ktoré bude vyhlásené v druhom štvrťroku tohto roka.

„Enormne vysoký záujem domácností a ochota investovať aj vlastné prostriedky už v priebehu najbližších štyroch mesiacov, je mimoriadnou situáciou. Zareagovali sme okamžite navýšením prostriedkov pre mimobratislavské regióny,“ uviedol riaditeľ odboru komunikácie a medzinárodnej spolupráce SIEA Eduard Jambor. Ako je známe, pre Bratislavský samosprávny kraj je v projekte vyčlenených podstatne menej finančných prostriedkov. Alokácia tam zostala vo výške 500 tisíc eur. "Veríme, že si okolnosti inštalácie žiadatelia vopred dobre zvážili a preverili si možnosť dodávky a montáže v stanovenom termíne u zhotoviteľov,“ konštatoval Jambor.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Zelená domácnostiam