NKÚ: Pri stavbe nájomných bytov musí byť súťaž

Výstavba obecných nájomných bytov sa podľa Najvyššieho kontrolného úradu SR (NKÚ) musí uskutočniť na základe verejného obstarávania.

27.02.2016 10:54
Dom, byt, kvety, balkón, bývanie, reality Foto:
Ilustračné foto
debata

Úrad tvrdí, že samosprávy nemôžu obchádzať zákon o verejnom obstarávaní tým, že uzatvoria zmluvu o budúcej zmluve na kúpu bytového domu, ktorý v čase uzatvorenia zmluvy ešte neexistuje. Obce alebo mestá podľa platnej legislatívy môžu uplatniť výnimku zo zákona o verejnom obstarávaní len v prípade, že kupujú už existujúci skolaudovaný bytový dom.

„NKÚ upozorňuje samosprávy, aby sa pri príprave a realizácii projektov výstavby nájomných bytových domov riadili metodickým usmernením Úradu pre verejné obstarávanie, ktoré jasne vymedzuje povinnosti samospráv pri uplatňovaní výnimky,“ informovala v piatok hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

„To znamená, že bez obstarávania je možné zakúpiť len existujúcu nehnuteľnosť určenú na bývanie. V prípade, že samospráva chce prostredníctvom dodávateľa realizovať rekonštrukciu existujúceho objektu na účely nájomných bytov, resp. chce získať nájomný bytový dom cez developera, v takýchto prípadoch je potrebné na dodávateľa stavebných či rekonštrukčných prác, resp. stavby robiť verejné obstarávanie,“ dodala.

Pri minuloročnej kontrole v dvadsiatich obciach a jednom meste, ktoré využili podporu zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) na výstavbu nájomných bytov, najvyššia kontrolná inštitúcia zistila, že v súvislosti s kúpou nájomných bytov pri výbere developerov priamo bez súťaže bola znížená transparentnosť pri vynakladaní verejných prostriedkov. Ministerstvu dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja zároveň odporučila, aby uvedený postup kúpy bytových domov podmienil verejnou súťažou na budúceho staviteľa bytových domov už pri uzatváraní zmluvy o budúcej zmluve. Potrebné je totiž jasne definovať podmienky, za ktorých musí obec realizovať verejné obstarávanie na získanie partnera pre výstavbu domu, ktorý bude financovaný z úveru od Štátneho fondu rozvoja bývania a dotácie z ministerstva dopravy a výstavby.

NKÚ od začiatku tohto roka eviduje viac ako osemdesiat doručených podnetov od občanov, politikov, inštitúcií verejnej správy a iných organizácií. Jednou z najčastejších problematík, ktoré sa v podnetoch objavujú, je práve sporná výstavba nájomných obecných bytov.

debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt #nájomné byty