ÚRSO: Dodávatelia môžu znížiť ceny energií

Dodávatelia energií môžu sami rozhodnúť o nižšej cene elektriny či plynu. Regulačný úrad stanovuje len ich maximálnu výšku.

07.04.2016 15:41
debata (5)

Slovenskí dodávatelia energií majú v súčasnosti podľa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) vzhľadom na pokles cien elektriny a plynu na európskom trhu na niekoľkoročné minimum priestor na zníženie cien pre svojich odberateľov.

"Dodávatelia pre slovenské domácnosti teraz dostávajú priestor ukázať, či a ako konkurenčná súťaž medzi nimi skutočne stláča cenu elektriny a plynu nadol. Regulačný úrad totiž nestanovuje pevnú cenu, ale maximálnu cenu, ktorá sa nemôže prekročiť. Nižšiu cenu však môžu ponúknuť odberateľom všetci dodávatelia,“ uviedol predseda regulačného úradu Jozef Holjenčík.

Regulátor začal na mesačnej báze zverejňovať ceny komodít na svetových burzách. Samotná komodita tvorí zhruba polovicu z koncovej ceny, ktorú platí odberateľ. "Ak výrazne klesnú ceny komodít na svetovom trhu, chceme, aby sa takto vytváral väčší tlak na dodávateľov a svojim odberateľom ponúkli výhodnejšiu ponuku. Tieto dáta poslúžia ako domácnostiam, tak aj firmám,“ konštatoval Holjenčík.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #plyn #elektrina #ÚRSO