Štát dáva ďalšie dotácie na zateplenie rodinných domov

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja v pondelok oznámilo druhú výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie príspevku na zateplenie rodinného domu.

09.05.2016 16:04
debata (1)

V rámci tejto výzvy je možné predložiť päťsto žiadostí od 9. júna do 6. júla, resp. do naplnenia plánovaného počtu, informovalo v pondelok ministerstvo. Majitelia domov starších ako desať rokov, ktorí splnia všetky podmienky, môžu od štátu získať na zatepľovanie 6 500 eur, vrátane 500 eur na projektovú dokumentáciu a energetický certifikát.

"Vzhľadom na dostatočný objem peňazí vyčlenených zo štátneho rozpočtu na príspevok tento rok, až vo výške 30 miliónov eur, sme sa rozhodli vyhlásiť druhú výzvu,“ povedal minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Roman Brecely (nominant za Sieť). Minister očakáva, že vďaka tomuto príspevku bude viac ľudí bývať v energeticky úspornejších domoch. "Kvalitné zateplenie môže domácnostiam výrazným spôsobom znížiť ich výdavky a pomôže ich rodinným rozpočtom,“ uviedol Brecely.

„V rámci prvej výzvy sa elektronicky registrovalo 230 žiadateľov. V listinnej podobe bolo ministerstvu doručených 134 žiadostí. Tieto žiadosti sú v súčasnosti v štádiu posudzovania. Zvyšných 96 žiadostí nebolo ministerstvu doručených v listinnej podobe, a preto k týmto žiadostiam bude vydané rozhodnutie o zastavení konania,“ informovala hovorkyňa ministerstva dopravy Karolína Ducká.

Po vyplnení elektronického formulára žiadosti a jeho odoslaní elektronický systém pridelí uchádzačovi identifikačné číslo a vygeneruje listinnú podobu žiadosti. Listinnú podobu žiadosti spolu s príslušnými prílohami žiadateľ predloží ministerstvu do piatich pracovných dní od odoslania elektronickej podoby žiadosti. Znenie výzvy je dostupné na webovom portáli zatepluj.sk a na webovom sídle ministerstva mindop.sk spolu so vzormi tlačív, ako aj podrobným návodom na podanie celej žiadosti. Elektronický formulár bude od 9. júna dostupný na portáli zatepluj.sk v časti Podávanie žiadostí.

Vláda sa v časti programového vyhlásenia o výstavbe a bývaní zaviazala pokračovať v politike zvyšovania energetickej efektívnosti. Bude naďalej podporovať odstraňovanie systémových porúch v bytových domoch a ich obnovu v rámci skvalitňovania sídiel. Program zatepľovania stavieb plánuje administratívne zjednodušiť so zámerom väčšieho zapojenia verejnosti.

Predseda predstavenstva Prvej stavebnej sporiteľne, a. s. Imrich Béreš upozornil, že pokrytie internetom na Slovensku nie je také vysoké ako v západnej Európe. „Pokiaľ sa majú ľudia z vidieka dostať k týmto žiadostiam, vyplniť ich a administrovať, bude to veľký problém,“ povedal Béreš pre agentúru SITA v súvislosti s problémami pri žiadostiach o štátny príspevok na zateplenie rodinných domov. „Bývalému vedeniu ministerstva sme navrhovali, aby prevzali rakúsky model. To znamená, že stavebné sporiteľne so svojimi sieťami ľudí, ktorí sú naučení robiť s technickými pojmami a stavbami, by zozbierali materiály od ľudí, urobili zoznam a odovzdali ho štátu a ten by posielal peniaze,“ priblížil Béreš. S vedením ministerstva sa však podľa neho nepochopili.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #zateplenie