Tretie kolo zelených dotácií sa posúva pre neúplné papiere

Domácnosti, ktoré plánujú využiť štátnu podporu na kúpu a inštaláciu malého obnoviteľného zdroja energií (OZE), si musia na tretie kolo prideľovania poukážok ešte počkať.

22.06.2016 14:28
debata

Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA), ktorá zastrešuje celý projekt Zelená domácnostiam, posúva vyhlásenie tretieho kola z druhej polovici júna na mesiac júl. Dôvodom posunu termínu je predovšetkým množstvo neúplných žiadostí o preplatenie poukážok z prvých dvoch kôl, ktoré boli podané na poslednú chvíľu. "Posudzovanie skomplikovali zhotovitelia, ktorí si nechali všetky žiadosti na poslednú chvíľu pred koncom platnosti poukážok,“ spresnil vedúci odboru komunikácie SIEA Stanislav Jurikovič.

Pri niektorých žiadostiach o preplatenie poukážky bude podľa agentúry nutné vykonať aj kontroly na mieste inštalácie. Tento fakt taktiež predlžuje posudzovanie, preplácanie a celkový časový harmonogram projektu. „Je nám jasné, že posunutie termínu vyhlásenia v období dovoleniek nie je dobrá správa, keďže domácnosti i zhotovitelia na poukážky čakajú. Aj v tejto súvislosti sme zvážili všetky možnosti a vopred upozorňujem, že kolo vyhlásime, až keď bude preplatená väčšina poukážok z prvého a druhého kola,“ dodal Jurikovič.

Finančné prostriedky pre už vydané poukážky sú podľa neho stále rezervované a blokujú vyhlásenie ďalšieho kola. „Preplatením poukážky zhotoviteľom kolobeh nekončí. Pre nové poukážky sú prostriedky k dispozícii až potom, keď sa preveria dokumenty k už preplateným poukážkam,“ konštatoval Jurikovič.

Na posúdenie žiadosti má SIEA aktuálne 30 dní. Termín plynie až od momentu doručenia kompletnej dokumentácie k žiadosti. Žiadosti o preplatenie poukážok posudzuje SIEA od decembra 2015, kedy bol projekt spustený. Posúdených a preplatených je vyše 1 500 poukážok v hodnote 3,2 milióna eur. Pre všetkých 3 117 poukážok, ku ktorým SIEA eviduje žiadosti o preplatenie, je rezervovaných takmer 6,8 milióna eur. Celkovo je zatiaľ na národný projekt vyčlenených 45 miliónov eur.

Príspevok na inštaláciu slnečných kolektorov, fotovoltických panelov, tepelných čerpadiel či kotlov na biomasu pokrýva v priemere 30 a maximálne 50 percent z celkových oprávnených výdavkov na systém. Celková výška podpory na inštaláciu malých zariadení obnoviteľných zdrojov bude na úrovni pôvodných 115 miliónov eur. Z európskych zdrojov pôjde z Operačného programu Kvalita životného prostredia 100 miliónov eur, zvyšok sa vykryje zo štátneho rozpočtu. Podpora inštalácie zariadení bude možná do konca roka 2020 alebo do vyčerpania prostriedkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #zelená energia #Zelená domácnostiam