Mladí žiadajú, aby nemuseli platiť za byty poplatok za rozvoj

Iniciatíva Bývanie pre mladých je proti novému zákonu o poplatkoch za rozvoj, ktorý sa podľa nich odrazí na zdražení bytov.

10.08.2016 14:16
debata (39)

Podľa nového zákona, ktorý má byť účinný od 1. novembra 2016, budú môcť obce všeobecne záväzným nariadením (VZN) stanoviť poplatok za rozvoj v rozmedzí 10 až 35 eur za meter štvorcový podlahovej plochy nadzemnej časti stavby.

„Ceny bytov sú najdrahšie za posledných osem rokov. Viacerí primátori a starostovia avizovali, že budú za najvyššiu sadzbu 35 eur za meter štvorcový,“ povedal na stredajšej tlačovej besede Adam Šarloš z iniciatívy Bývanie pre mladých s tým, že by to napríklad prinieslo zdraženie bývania aj pri tzv. štartovacích bytoch.

Ako predpokladá zákon, obce rozhodujú VZN o ustanovení výšky poplatkov na katastrálnom území. Podľa iniciatívy to v praxi môže znamenať, že ľudia na jednej strane mesta budú musieť poplatok platiť, zatiaľ čo obyvatelia na druhej strane mesta nie. Okrem toho občianske združenie Bývanie pre mladých upozorňuje na fakt, že rodinné domy s rozlohou do 150 metrov štvorcových budú z povinnosti platiť poplatok vyňaté, zatiaľ čo byty, ktoré sú pre mladých ľudí cenovo dostupnejšie do zákona spadajú.

Zástupcovia združenia chcú, aby mladí ľudia do 35 rokov boli oslobodení od platenia podľa nich nezmyselného poplatku. Trend zdražovania bytov podľa nich vytláča mladých ľudí do predmestí, čo ohrozí samotný rozvoj mesta a odrazí sa na zvýšenej suburbanizácii a zaťaženej infraštruktúre.

Poplatok za rozvoj schválili poslanci Národnej rady SR 20. novembra minulého roka na návrh Igora Chomu a Richarda Rašiho zo strany Smer-SD.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt