Domácnosti sa môžu uchádzať o dotáciu na ekologické teplo

Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) pripravuje posledné tohtoročné kolo prideľovania poukážok na kúpu a inštaláciu malých obnoviteľných zdrojov energií (OZE). Slovenské domácnosti budú môcť v utorok o 15. hodine zabojovať o dotácie na obnoviteľné zdroje slúžiace na výrobu tepla.

17.10.2017 11:24
debata

„V tomto poslednom tohtoročnom kole budú vydané poukážky v hodnote 1,25 milióna eur,“ informoval vedúci oddelenia komunikácie SIEA Stanislav Jurikovič.

O dotáciu sa budú môcť uchádzať domácnosti bývajúce mimo Bratislavského samosprávneho kraja. Agentúra predpokladá, že dotáciu získa v sedemnástom kole prideľovania poukážok viac ako 600 domácností. Po získaní dotácie musia domácnosti odovzdať do jedného mesiaca poukážky zhotoviteľom. Do 17. januára budúceho roka budú môcť podať žiadosť o preplatenie poukážky.

SIEA v tomto roku vyhlásila, respektíve ešte vyhlási celkovo dvanásť kôl projektu Zelená domácnostiam. V nich sa rozdelí zhruba 13,8 milióna eur. Agentúra odhaduje, že sa vydá okolo sedem tisíc poukážok na kúpu a inštaláciu obnoviteľného zdroja, ktorý vyrába elektrinu alebo teplo. Iba jedno kolo so sumou 1,2 milióna eur bolo určené pre domácnosti žijúce v Bratislavskom kra­ji.

Od spustenia projektu Zelená domácnostiam v decembri 2015 Slovenská inovačná a energetická agentúra preplatila z projektu financovaného prostredníctvom Operačného programu Kvalita životného prostredia vyše 9 600 poukážok v celkovej hodnote viac ako 21 miliónov eur. Ďalšie poukážky za štyri milióny eur už majú domácnosti k dispozícii.

debata chyba
Viac na túto tému: #zelená energia #Zelená domácnostiam