Aukciu na predaj plynu zrušili. Domácnosti sa zúčastnili, z firiem len jedna

Historicky prvá aukcia na predaj plynu pre slovenské domácnosti sa nakoniec neuskutočnila. Organizátori aukcie, aplikácia FiiFree a portál Krotitelia energií, ju aj napriek záujmu domácností vyhlásili za neplatnú.

03.11.2017 15:11
debata (3)

„Do aukcie sa zapojilo 1 003 registro­vaných domácností s celkovým ročným objemom spotreby 22 613 megawat­thodín plynu. Napriek tomu sa do aukcie z oslovených dvanástich dodávateľov do aukcie zapojil iba jeden. Preto sme sa rozhodli aukciu vyhlásiť za neplatnú,“ uviedol spoluzakladateľ FiiFree Marián Dlugoš.

Organizátori nevedeli povedať, prečo bol zo strany dodávateľov taký malý záujem o aukciu. Tvrdia, že pred samotnou aukciou s dodávateľmi komunikovali a reagovali napríklad aj na medializované výhrady k výške poplatku, ktorý mali organizátorom zaplatiť dodávatelia. „Poplatok, ktorý mal zaplatiť víťazný dodávateľ, sme znížili na štvrtinu, teda na päťdesiat centov. Podľa dostupných informácií je takýto poplatok úplne štandardný a mal slúžiť na vykrytie nákladov aukcie a rozvoj aplikácie Fiifree,“ dodal Dlugoš.

Zatiaľ sa nevie, či sa aukcia na predaj plynu pre slovenské domácnosti zopakuje. Rozhodnutie o prípadnom zopakovaní aukcie chce urobiť tím Fiifree a Krotiteľov energií v najbližších týždňoch. „Ak sa zapojil jeden dodávateľ, znamená to, že podmienky boli akceptovateľné. Potrebujeme počuť od ostatných, v čom vlastne bol z ich pohľadu reálny problém,“ doplnil Dlugoš.

Domácnosti, ktoré sa registrovali do zrušenej aukcie plynu, sa podľa neho nemusia báť o svoje osobné údaje. „Keďže sa aukcia nekonala, nie je dôvod, aby sme údaje o spotrebiteľoch naďalej držali. Boli zbierané len pre účel aukcie a keďže tá neprebehla, tak budú zmazané,“ konštatoval Dlugoš.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #plyn