V bytovkách sa prichystajte na odpočet tepla a vody

Majitelia bytov musia sprístupniť byty pre odpis údajov z meračov tepla a teplej vody. Kto to neurobí, riskuje zvýšené účty.

03.12.2017 13:19
debata (2)

Slovenské domácnosti, ktoré nie sú vybavené diaľkovými rádiovými meračmi, by nemali zabudnúť na sprístupnenie svojich bytov pre odpis údajov z meračov tepla a teplej vody. Práve na rozhraní rokov sa v bytových domoch realizujú koncoročné odpočty meračov tepla a vody, ktoré sú podkladom pre ročné vyúčtovanie. Ak vlastník bytu neumožní vykonanie odpočtu, správca určí spotrebu na základe legislatívy. V takom prípade sa však náklady domácnosti môžu navýšiť aj o 50 %.

„V prípade, že spotrebiteľ neumožní odčítanie meračov tepla určí sa spotrebná zložka ako 1,5 násobok priemeru spotrebnej zložky na meter štvorcový. Náhradná spotrebná zložka teplej úžitkovej vody sa určí ako 1,5-násobok priemeru na byt alebo nebytový priestor. V praxi, to znamená, že náklady na teplo sa môžu navýšiť až o 50 %,“ upozornil technicko-obchodný riaditeľ spoločnosti ista Slovakia, ktorá zabezpečuje koncoročné odpočty tepla a vody, Peter Jančula.

Domácnosti by si mali dať pozor aj na neoprávnenú manipuláciu s meračmi teplej vody. Ak sa totiž preukáže, že spotrebiteľ ovplyvnil meradlo, určí sa mu náhradná spotreba vo výške trojnásobku priemernej hodnoty na byt alebo nebytový priestor. „V prípade manipulácie s meradlom na meranie teplej úžitkovej vody sa môžu náklady domácnosti navýšiť až o 300 %,“ dodal Jančula.

Vlastníci bytov sú povinní v určenom termíne zabezpečiť prístup k meračom. Pokiaľ to nestihnú v danom čase, môžu požiadať o náhradný termín. Podľa slovenskej legislatívy má domácnosť jeden bezplatný termín odpočtu, ktorý musí byť oznámený formou vývesky v spoločných priestoroch bytového domu minimálne dva týždne pred vykonaním odpočtu. Spoločnosti, ktoré poskytujú odpočtový servis a služby rozpočítavania nákladov na teplo a vodu, zvyčajne realizujú odpočty v dvoch bezplatných termínoch.

„V období realizácie odpočtov často čelíme prekážkam, kedy nám nie je umožnený prístup k meračom v danom termíne. Po dvoch termínoch ostane približne až 5 % bytov neodčítaných. Odpočet komplikujú aj neoznačené byty, schránky či domové zvončeky, ktoré znemožňujú komunikáciu odpočtovej služby s užívateľmi bytov,“ konštatoval Jančula. Hraničný termín na odčítanie údajov z meračov teplej úžitkovej vody je 31. január.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt #teplo