Štát okreše stavebné sporenie

Vyše 600-tisíc ľudí so stavebným sporením pocíti výrazné zmeny. Viacerí z nich prídu o možnosť poberať štátnu stavebnú prémiu, ktorá je aktuálne 66,39 eura za rok.

15.01.2018 16:55 , aktualizované: 16.01.2018 09:50
debata (25)

Minister financií Peter Kažimír navrhuje obmedziť prémiu deťom a ďalším ľuďom vo veku do 18 rokov, ľuďom s príjmom nad 1,3-násobok priemernej mzdy a tiež pri využití peňazí na iné ako stavebné účely. To znamená, že minuté peniaze bude opäť potrebné dokladovať, čo v minulosti platilo, ale v záujme podpory sporenia sa zrušilo.

Ďalšie obmedzia sa dotknú medziúverov, pri čerpaní ktorých sa stavebná prémia nebude vyplácať. A napokon sa má zrušiť aj vzorec pre výpočet štátnej prémie, a tá sa má stanovovať každoročne podľa možností štátneho rozpočtu. Zmeny rezort financií navrhuje od januára 2019. Pôvodne rezort financií naznačoval, že štátna prémia sa obmedzí najmä pre bohatších ľudí.

Limity podľa veku a príjmov

Hranica 1,3-násobku priemernej mzdy znamená, že v roku 2019 sa k prémii nedostane občan s platom nad 1 300 eur mesačne. Podľa rezortu financií bude tak prémia adresnejšia a rovnaký komentár dal rezort aj k zmene týkajúcej sa vekového ohraničenia. „To znamená, že štátnu prémiu bude môcť získať len stavebný sporiteľ, ktorý dovŕšil 18 rokov a ktorého priemerný mesačný príjem je najviac 1,3-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. V súčasnosti ju môže získať každý, bez ohľadu na vek alebo príjem, teda aj deti, starí rodičia a ďalší príbuzní. V praxi sa tak stáva, že dochádza k rozloženiu ročných vkladov na viaceré zmluvy, čím môžu výhody štátnej podpory stavebného sporenia špekulatívne využívať aj osoby s vyššími príjmami,“ informoval včera tlačový odbor ministerstva financií.

Kým rezort hovorí o „špekulatívnosti“, niekoľko desiatok tisíc rodičov, naopak, zámerne založili deťom stavebné sporenie, aby im úsporami mohli v budúcnosti financovať vzdelanie či bývanie. „Zúženie okruhu poberateľov štátnej prémie podľa veku a príjmu sa negatívne dotkne hospodárenia 25,3 % domácnosti, v ktorých členovia majú uzatvorené existujúce zmluvy o stavebnom sporení,“ priznal rezort financií v doložke sociálnych vplyvov novely zákona, ktorú predložil do pripomienkového konania.

Podmienkou je aj dokladovanie využitia peňazí

Rezort sa tiež chce vrátiť k dokladovaniu využitia peňazí na stavebné účely. „V praxi sa často stávalo, že zo štátom podporených prostriedkov stavebného sporenia si sporitelia kupovali autá, cennosti či iné luxusné tovary. Preto by sa poskytnutie štátnej prémie malo viazať na podmienku, že sa prostriedky získané stavebným sporením vrátane štátnej prémie použijú výlučne na stavebné účely,“ informoval rezort.

Doteraz boli sporitelia označovaní za „priateľských“, teda výdavkové doklady sa nevyžadovali. „Zrušenie priateľských sporiteľov môže mať za následok za predpokladu rovnomerného rozdelenia štátnych prémií a sporiteľov v celej populácii po zavedení novely odhadom 30-percentný pokles novouzavretých zmlúv,“ píše sa v doložke vplyvov novely.

Medzi vplyvmi sa zvažuje aj to, že ľudia budú stavebné sporenie rušiť: „Keďže sporiteľ nebude môcť zrušiť zmluvu a čerpať prostriedky vrátane štátnej prémie skôr ako o tri roky po jej založení, neschopnosť dokladovať účel nebude mať priamy negatívny vplyv na zníženie príjmov domácností v rokoch 2019 až 2021. Zníženie príjmov domácností prijatím tohto opatrenia sa môže prvýkrát prejaviť až v roku 2022.“ Poplatok za zrušenie zmluvy napríklad po troch rokoch sporenia môže byť v závislosti od sporiteľne až 60 eur. Poplatok sa neplatí až po šiestich rokoch sporenia.

Polepší si štátna kasa

Kto si polepší, je štátna kasa a to v roku 2020 o 7,8 milióna eur a v roku 2021 o 9,6 milióna eur. Štát ušetrí na nevyplácaní štátnej prémie. Podmienky na jej získanie sa v posledných rokoch už aj tak zhoršovali a na získanie plnej prémie treba v tomto roku podobne ako vlani vložiť najmenej 1¤327,80 eura, pred pár rokmi to bolo okolo 700 eur.

Stavebné sporiteľne sa budú brániť. „Prvá stavebná sporiteľňa si návrh novely pozorne preštuduje a bude analyzovať jej dopady na systém stavebného sporenia. Následne bude možné poskytnúť vám stanovisko. Nie je vylúčený ani tlačový brífing k tejto téme,“ reagoval Radovan Slobodník z Prvej stavebnej sporiteľne.

(Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.)

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #stavebné sporenie